Receptie voor 175 jaar Café de Beyerd. foto Jorgen Janssens
Receptie voor 175 jaar Café de Beyerd. foto Jorgen Janssens

Breda Bierstad-route moet Breda doen stijgen op bierstadranglijst

Economie

BREDA - Bierliefhebbers kunnen vanaf donderdagavond sparen voor een speciaal Breda Bierstad-speldje. Twaalf cafés hebben zich aangesloten bij een speciale bier-route. Als bierliefhebbers tien stempels hebben verzameld krijgen zij het eremetaal. “We willen stijgen naar nummer 2 op de ranglijst van biersteden”, vertelt Mikel de Jong van de Beyerd.

Naar aanleiding van het Nationale Bieronderzoek kwam De Jong op het idee. “Zij vroegen aan mensen welke stad er bij ze opkomt als ze aan bier denken. Amsterdam kwam op nummer een, gevolgd door Maastricht en Breda. De hoofdstad inhalen zal onmogelijk zijn, maar ik wil Maastricht voorbij op die lijst.”

En dus is daar de Breda Bierstad-route, op basis van het idee van De Jong ontwikkeld door Stappen & Shoppen, dat de kaart en route vormgaf en promoot. “We hebben met twaalf cafés die een groot assortiment aan speciaalbier een plan gemaakt”, vertelt de eigenaar van café De Beyerd. Bij de Beyerd is het eigen bier goed voor een stempel en zo heeft elke kroeg speciaal bier geselecteerd. 

De Jong wil met zijn idee echte bierliefhebbers aanspreken. “Het is niet de bedoeling dat mensen dit gaan zien als een zuipfeest. Natuurlijk zijn er vrijgezellenfeesten welkom, als ze zich maar aan de regels houden van de kaart.” Wie tien stempels op zijn kaart heeft krijgt een speciale speld. “Zo willen we van Breda nog meer een bierstad maken dan het al is. We richten ons in eerste instantie op Breda, maar het moet ook een toeristentrekker worden.”

De deelnemende cafés zijn De Beyerd, Publieke Werken, Zeezicht, SamSam, De Boterhal, Heren van Breda, De Kleine Wereld, Bruine Pij, Dependance, Bruxelles, Catch 22 en Moeke. “Het is niet perse de bedoeling dat mensen het op een dag gaan doen, dat is bijna onmogelijk.”

Vanaf donderdagavond kunnen bierliefhebbers de route afleggen. “Bij elk café is gratis een stempelkaart te halen of in te leveren met de behaalde stempels.” Wethouder Boaz Adank neemt donderdagavond de eerste routekaart in ontvangst.