Logo bredavandaag.nl

Brejaart stopt, zoals deze typisch Bredase winkels eerder verdwenen

  Economie

BREDA - Sportzaak Brejaart heeft aangekondigd de deuren te sluiten. De winkel in de Veemarktstraat sluit begin komend jaar voorgoed. Daarmee verdwijnt weer een typisch Bredase naam uit het straatbeeld. Deze zaken gingen Brejaart voor.


Radiobeurs Rhee
De winkel van Sinkel voor iedereen die een stekkertje of kabeltje nodig had: Radiobeurs Rhee. Eigenaresse Ina Rhee sloot exact een jaar geleden de deur van de winkel, die in 1937 werd opgericht. Op 16 mei 1949 werden Ina’s ouders Ben en Annie Rhee eigenaar van de zaak, toen nog in de Reigerstraat 28. Op 30 juni 1960 openden ze nog een pand op de Reigerstraat 11 om ook te beginnen met de verkoop van TV’s, radio's en huishoudelijke apparatuur. Op 19 november 1970 verhuisde Radio Beurs Rhee naar de Karnemelkstraat 10. Daar zat de zaak tot een jaar geleden.

Lomans Sport
Iets meer dan een jaar geleden stopte een andere sportzaak met een Bredaas karakter: Lomans Sport aan de Ginnekenweg 136 stopte er eind maart 2016 mee. Een paar jaar eerder brak de winkel al met hockeymateriaal.

Elgam
Aan de Wilheminastraat zat tot eind vorig jaar Elgam. Ook een winkel waarvan het aanbod varieerde in de loop der jaren. Van surfplanken tot kampeergerei, het was ooit bij Elgam te koop. Maar de Bredanaar kent de zaak voornamelijk vanwege het uitgebreide elektronica-aanbod, van satellietontvangers tot geluidsinstallaties en tv’s. Samengevat: Theo van Gammeren verkocht alles waar een stekker aanzat, voorzien van deskundig advies.

Boekhandel Van Turnhout
Iets langer geleden, maar wel een iconische naam. Boekhandel Van Turnhout. Tot in 2009 gevestigd aan de Grote Markt, waar nu sinds een aantal jaar Doppio zit. De boekhandel was sinds 1852 gevestigd in Breda en daarmee een van de oudste boekhandelaren van het land. Overigens lijkt met de overgang van Van Turnhout naar daghoreca een trend gezet. De laatste jaren schieten lunchrooms als paddenstoelen uit de grond op plaatsen waar eerst detailhandel zat.

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief