Logo bredavandaag.nl
Sander ten Hagen, Jeroen van Lier, Annemie Jans. Wou de Jong en Eric Visser.
Sander ten Hagen, Jeroen van Lier, Annemie Jans. Wou de Jong en Eric Visser. (Wijnand Nijs)

Nieuwe eigenaar pand Oude Vest valt voor uitstraling

  Economie

BREDA - De laatste vrachtwagenladingen boeken gingen deze week de deur uit bij Oude Vest 9. Daarmee gaat het eeuwenoude pand waar de laatste vijftien jaar De Geus zat een nieuw hoofdstuk in. De nieuwe eigenaren, de partners van ICT-consultant Creetion, staan te popelen om een nieuw hoofdstuk te beginnen.


Boekenman Eric Visser opent vrijdagmorgen de deur van het pand aan de Oude Vest, waar hij tot iets meer dan een jaar geleden met zijn vrouw Annemie Jans uitgeverij De Geus runde. Naar binnen stapt Wout de Jong, een van de drie partners van Creetion. Ziggopakket onder de arm, klaar voor de installatie van de eerste levensbehoefte voor de ICT-consultants: internet.

Over een maand moet het bedrijf uit Oosterhout geïnstalleerd zijn. “Eerst heeft de schilder twee weken werk, dan gaan we aan de slag”, vertelt Sander ten Haagen, die met Wout en Jeroen van Lier als driemanschap het bedrijf voert.

Historie
Aan de lange tafel in de overdekte binnenplaats, nemen de oude en de nieuwe eigenaren nog wat historie door. Want historie is er genoeg in het eeuwenoude pand, dat als Heer Wijnaendts van Steins Fundatie dienst deed als bejaardentehuis. “We hebben het tijdens de zakelijke bespreking misschien vijf minuten daarover gehad, verder hebben we verhalen verteld.”

Creetion kwam bij het 1100 vierkante meter grote pand terecht, nadat de wensen op een rijtje waren gezet. “We wilden een locatie met meer uitstraling, wat prettig voelde en waar nieuwe mensen zich snel thuisvoelen”, vertelt Sander. “We hadden eerst een ander budget voor ogen, maar dit pand konden we niet laten schieten. Als je hier binnenkomt ben je verkocht.”

In 2007 startte het ICT-bedrijf in Oosterhout. “Daar kwamen we terecht omdat dat centraal lag voor ons”, vertelt Jeroen. “Het was goedkoop, paste bij het ondernemen in crisistijd, waarbij we alles zelf deden.”

Werkplek
Inmiddels is de crisis voorbij en stelt de markt andere eisen. “Het is lastig om goede mensen te krijgen”, vervolgt Jeroen. “Dan spelen andere zaken dan salaris alleen. Een fijne werkplek met uitstraling en in een omgeving waar wat te doen is, is dan een plus.”

Wat doet Creetion eigenlijk? “We zijn een IT-consultant die helpt bij het verbeteren van interne bedrijfsprocessen”, vat Sander het samen. “Daarbij maken we gebruik van SAP en Outsystems.” Jeroen: “Anders dan grote automatiseerders beperken we ons niet tot één pijler in de organisatie, maar kijken we horizontaal naar de processen die we kunnen verbeteren.”

Van slag
Over een maandje gebeurt dat dus vanuit Breda. Voor Annemie Jans en Eric Visser is vandaag de laatste dag dat ze in hun pand zijn. Het pand dat ze in 1999 kochten en in tweeënhalf jaar met veel pijn en moeite restaureerden. “We waren deze week een beetje van slag.” Eric: “We hebben veel zelf opgeruimd de afgelopen week.”

Met de verkoop van het historische pand sluit het uitgevers echtpaar een periode van 35 jaar uitgeven met De Geus af. “We hebben hier veel beleefd, veel auteurs hebben hier gewoond”, wijst Annemie naar de woning die deel uitmaakt van het drie huisnummers beslaande complex.    

De toekomst is aan de ICT-consultants van Creetion. Die krijgen wel een hele kast vol werk van De Geus. “Een cadeau van ons voor jullie”, wijst Eric naar de imposante rij met titels, waaronder werk van meerdere Nobelprijswinnaars, vertelt hij met gepaste trots.

Cultuurnacht
Op die manier blijft een deel van de recente historie van het pand zichtbaar, zoals Creetion ook tijdens de Cultuurnacht ruimte wil geven aan een creatief gebruik van het pand. “Op die manier willen we wat van de openbaarheid behouden”, vertelt Sander. “En daarnaast zoeken we Bredase kunstenaars met werk voor in ons kantoor.”

Naast ruimte voor kunst is er in het 26 kamers tellende pand ruimte beschikbaar voor andere ondernemers. “We gaan zelf alleen de begane grond gebruiken”, geeft Jeroen aan. “De eerste verdieping gaan we verhuren. Het zou het mooiste zijn als we startups kunnen vinden die actief zijn in de ICT-branche, zodat we elkaar kunnen versterken.”

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief