ImProvia

ExRobotics uit Breda maakt eerste gaswolk-veilige robot

  Economie

BREDA - Het Bredase ExRobotics is er als eerste bedrijf ter wereld in geslaagd een robot te maken die in gaswolken mag werken. Het bedrijf is een van de drie finalisten van de Breda Startup Award 2017, die dinsdag wordt uitgereikt.


De overgebleven finalisten ExRobotics, De Röntgendokters en RoomRaccoon krijgen allen twee minuten voor een overtuigende pitch. Even later wordt de winnaar bekendgemaakt. Na de uitreiking kunnen aanwezige ondernemers met elkaar in gesprek tijdens de netwerkborrel.

ExRobotics levert in samenwerking met Shell de eerste op afstand bestuurbare robot genaamd ‘Sensabot’. Deze robot voldoet aan de strenge regelgeving om in gaswolken te werken. In tien jaar tijd is dat nog niemand eerder gelukt. Hoe het voelt om bij de laatste drie finalisten te zitten? Mede-oprichter Iwan de Waard licht toe: “Spannend. Ik heb de producten van de andere finalisten gezien en het zijn waardige tegenstanders.”

De ‘Sensabot’ kan op afstand bediend worden middels 4G-technologie. Ook is de robot in staat om een half jaar te functioneren zonder servicebeurten of menselijke assistentie ter plekke. Zulke functionaliteit is nodig om aan de betreffende ATEX-certificering te voldoen. De naam ‘Sensabot’ verwijst naar de implementatie van menselijke zintuigen in de robot, waarbij ‘Sensa’ afgeleid is van het Engelse woord voor zintuigen: ‘senses’.

Initieel richtte De Waard samen met Peter van de Goorberg in 2006 het ingenieursbureau ImProvia op. De ambitie van destijds met ImProvia; ‘hard groeien’ is inmiddels realiteit: het bureau heeft 150 werknemers en draait een jaarlijkse omzet van ruim 15 miljoen euro.

Voor de belangrijkste innovaties op vlak van explosieveilige robots richtten zij samen ExRobotics op.

Het initiatief Breda StartUp Award is een samenwerking van Starterslift, Gemeente Breda en Businesscoach Breda. Geïnteresseerden konden zich gratis aanmelden voor de uitreiking via Eventbrite, de uitreiking vindt dinsdag plaats tussen 19.00 en 22.00.

Benieuwd naar de andere finalisten? Lees ook over RoomRaccoon en De Röntgendokters.