Logo bredavandaag.nl
Henk Voermans

ZonneWIJde heeft GigaWatt-doelstelling voor 2017 al binnen. Hoe kan dat?

  Economie

BREDA - Het Bredase zonnepanelenproject ZonneWIJde meldt dat het doel van 1.6 GWh (gigawatt uren), die eigenlijk voor het gehele huidige jaar was vastgesteld, al in oktober gehaald is. Daarmee ligt het project, waarmee het eerste grootschalige, gedeelde particuliere zonnepanelenpark gerealiseerd is, voor op schema.


Door Michael Janiec

ZonneWIJde, waarin naast het bedrijfsleven en de gemeente, dus 637 particulieren investeren, kan met tevredenheid terugkijken op de recente voortgang. Edwin Waelput, de initiatiefnemer van het project legt uit: "Voor alle mensen die ingelegd hebben en iets terug verwachten is dit hartstikke leuk nieuws natuurlijk."

“Dit is het eerste volle jaar dat wij draaien en dat eerste jaar is altijd gebaseerd op aannames", geeft Waelput aan. Die berekeningen waren voorzichtig gemaakt. "Wellicht te scherp, maar wel reëel." Het resultaat is met name te danken aan de goede afstelling van het zonnepanelenpark.  Zo voorkomen speciale sensoren dat bij een gedeeltelijke lichtopname door het paneel, bijvoorbeeld door een schaduw of vogelpoep, het hele paneel tijdelijk stopt met werken.

De komende maanden wordt nog wel energie opgewekt, maar niet meer zoveel als de afgelopen maanden. "Gedurende deze tijd produceer je de minste stroom gedurende het jaar, maar dat is met elke zonnepanelen-installatie het geval", licht Waelput toe. Toch werken die panelen nog wel gewoon door, ook bij bewolking, of tot een zekere hoogte in de nacht. “Alle licht dat binnenkomt wordt verwerkt. Ook al hangen er zware wolken in de lucht; overdags wordt er geproduceerd. Zelfs 's nachts, wanneer een heldere maan licht van de zon weerspiegelt, dan zorgt dat voor elektriciteit.”

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief