Het is nog rustig bij de groente- en fruitkraam van John
Het is nog rustig bij de groente- en fruitkraam van John (Foto: Guus Arnouts)

De vrijdagmarkt ontwaakt: 'Weer is de grootste concurrent'

  Economie

BREDA - Ah, de vrijdagmarkt op de Grote Markt. Al eeuwenlang het kloppend hart van Breda. Maar, klopt dit hart nog een beetje met deze temperaturen, of gaat de markt gebukt onder de zomerhitte?


Op de vroege ochtend passeren we de kraam van D&D (Italiaanse) Delicatessen, waar Maurice sinds kwart over zes al bezig is om de waren uit te stallen. "Wij verkopen alles, we hebben gelukkig een prima koeling zodat ook onze kazen goed blijven", laat hij weten terwijl hij de naamkaartjes bij de gerechten zet. "In de zomer zijn mensen toch geneigd om onze mediterrane producten te kopen." Last heeft hij vooralsnog niet van de hitte. "Nee, achter deze kant van de toonbank hebben we een prima airco."

Inzakkende kazen
Over de kazen gesproken. Die kraam ontbreekt vanochtend op de markt. Evenals de bloemenkraam. Niet erg verwonderlijk: de kazen zakken in en de bloemen gaan slap hangen. Hoe zit het dan met het fruit: "Wij hebben alles goed gekoeld voordat we hier aankwamen", vertelt groenteboer John Beekers. Toch heeft hij niet álle groenten bij. "Nee, eigenlijk hetgeen wat we het meest verkopen. Wat kroppen sla, wortel en uien bijvoorbeeld." Wat het dan bij hem wel goed bij deze temperaturen? "De klanten willen niet al te ingewikkeld doen", lacht Beekers. "Meloenen, kersen, pruimen en vooral veel aardbeien doen het goed met dit weer, dat hapt allemaal snel weg en is lekker fris." Om één uur 's middags pakt hij alles weer in, dan wordt het hem en het fruit en groentes toch ietsje te heet onder de voeten. 

Verrassend
En dan de wafels: Wie stopt er nu met 35 graden nog een warme wafel in zijn mond? Nou, dat zal je verbazen, lacht wafelbakker Rob Hendriks vanachter zijn toonbank. "Het deeg wordt gekoeld en ik probeer met name mijn stroopwafels uit de zon te houden, anders lekt het gewoon tussen de koeken uit." Het beslag voor de Luikse wafels heeft hij vanochtend thuis gelaten, dat lijdt namelijk onder deze temperaturen. Terwijl hij het wafelijzer openslaat en de stroopwafel omdraait legt Rob uit: "Kijk, mensen raken gewend aan het weer als het zolang warm blijft. Ze vervallen in hun oude patroon. Als het nu veel afwisselender weer zou zijn, dan zijn mensen geneigd om sneller een ijsje of wafel te kopen." Die logica lijkt een beetje verwarrend, maar de wafelman voegt daar aan toe: "Weer is onze grootste concurrent. Met deze temperaturen gaan mensen functioneel shoppen, de rest ligt op het strand. Gelukkig heb ik nog altijd een grote gunfactor hoor." Ook hij pakt vandaag iets eerder zijn spullen in door de voorspelde hitte.

Inpakken
Inpakken? Concurrentie van het weer? Bij de ondergoed- en kledingkraam is daar niks van te merken. "Nee, juist nu willen mensen meer ondergoed omdat ze op vakantie gaan. Toch nog even wat extra ondergoed aanschaffen en inpakken voordat ze weg zijn", vertelt Judia. "Ook verkleden mensen zich sneller met deze temperaturen. Dus: ja, mensen gaan gewoon met dit weer kleren kopen." Volgens haar heeft ieder seizoen zo wel haar sterke momenten.  

Guus Arnouts