Drukte in de winkelstraten.
Drukte in de winkelstraten. (Foto: Guus Arnouts)

Negen op de tien Bredanaars koopt cadeaus voor de feestdagen

  Economie

BREDA - Negen op de tien Bredanaars die deel heeft genomen aan het eindejaarsonderzoek dat BredaVandaag samen met abbi insights heeft gehouden viert sinterklaas en kerstmis met het geven van cadeaus.


Die cadeaus worden voor een flink deel nog altijd ingekocht bij winkels. 85 procent van de Bredanaars brengt in december in ieder geval één bezoek aan de winkelstraat voor de inkoop van cadeaus. Meer dan de helft koopt zelfs het merendeel, of uitsluitend, bij fysieke winkels. Het centrum is het populairst, 83 procent bezoekt het stadscentrum voor zijn decembercadeaus.

Ook online shoppen voor decembercadeaus is inmiddels orde van de dag onder Bredanaars. Twee op de drie Bredanaars koopt hun cadeaus (ook) online. Waarbij één op de vijf inmiddels ook de voorkeur geeft aan online shoppen en het merendeel van de decembercadeaus via webshops bestelt.

Dat gaat weer heel anders als we naar de boodschappen kijken. Terwijl online shoppen voor decembercadeaus inmiddels normaal is hier in Breda, laten onze boodschappen een heel ander plaatje zien. Bijna negen op de tien Bredanaars doet het grootste deel van de boodschappen in de supermarkt of bij speciaalzaken, drie op de vier zelfs uitsluitend in supermarkten of bij speciaalzaken. Slechts drie procent doet de boodschappen in december voor het grootste gedeelte online.

Shoppen in de winkelstraat gaat in december vaak gepaard met een drankje. 80% van de Bredanaars geeft aan deze combinatie wel eens te maken, waarbij 1 op de 8 zelfs aangeeft het shoppen altijd te combineren met een hapje of drankje.

Ook uitgaan is populair in de decembermaand. 4 op de 5 mensen mengen zich in het Bredase uitgaansleven en brengen minimaal 1 keer een bezoek aan een café of restaurant. De meeste mensen, ruim dertig procent, bezoeken in december tussen de twee en drie keer een restaurant of café. 27% doet dit zelfs vaker. De cafés en restaurants in het centrum zijn in december het populairst, bijna negentig procent van de mensen gaat voor het uitgaan naar het centrum. Wellicht dat Betoverend Breda daarmee te maken heeft. Meer dan 8 op de 10 respondenten kent het evenement en 51% zegt dit zeker te gaan bezoeken.

Wil je ook wat te zeggen hebben over jezelf en je omgeving in het Bredase nieuws? Meld je aan.

Met onze chatreporter maken we nieuws met gegevens die jij over jezelf en je omgeving verstrekt. De resultaten publiceren we op BredaVandaag waar alle deelnemers een link van ontvangen. Met jouw stem, jouw gedachten, ervaringen en observaties kunnen we verhalen maken. Hoe meer mensen meedoen, hoe steviger het nieuws, hoe meer zeggenschap je krijgt. Meld je aan als vast panellid!FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief