Minder, maar wel kostbaardere, vernielingen tijdens jaarwisseling | Bredavandaag | Hét nieuws uit Breda
Foto: Flickr.com/mauritsverbiest

Minder, maar wel kostbaardere, vernielingen tijdens jaarwisseling

  Economie

BREDA – Tijdens de jaarwisseling is dit jaar minder vernield dan voorgaande jaren. Maar de jaarwisseling heeft de gemeente dit jaar wel meer geld gekost dan in 2018. Uit een evaluatie van de gemeente blijkt daarnaast dat er dit jaar meer sprake was van overlast door harde knallen.


Waar de vuurwerkschade in 2018 goed was voor 50.533 euro kost deze de gemeente nu ongeveer 12.000 euro meer. In totaal werden er 160 vernielingen of beschadigingen aan de gemeentelijke eigendommen geteld; Vorig jaar waren dit er 219. Dat de schadekosten in 2019 hoger lagen dan in 2018 komt mede door het soort vernielde objecten en prijzen voor herstel. Zo is in Overkroeten een rioleringsbesturingssysteemkast met zwaar vuurwerk vernield. De schadepost van deze kast was ruim 10.000 euro.

Daarnaast hebben andere organisaties en particulieren schade opgelopen door legaal- en illegaalvuurwerkgebruik. Burgemeester Paul Depla schrijft in een brief aan de gemeenteraad dat de exacte cijfers hiervan niet bij de gemeente bekend zijn. "Ik heb wel vernomen dat er door vuurwerk brand is ontstaan in woningen met veel schade tot gevolg en dat in de Hoge Vucht diverse auto's zijn vernield en een twee modelwoningen van de woningcorporatie Alwel door geweld zijn beschadigd."

Dit jaar was ook het aantal overlastmeldingen van Bredanaars hoger dan vorig jaar, 146 dit jaar ten opzichte van 117 vorig jaar (over de hele december maand). In de gehele maand december werden 1920 knallen gemeten door het vuurwerkdetectiesysteem, vorig jaar waren dat er 460 minder. Depla schrijft dat de jongerenwerkers juist een rustiger beeld op straat zagen dan vorig jaar. "Zij kwamen weinig groepen tegen die met vuurwerk bezig waren."

De gemeenteraad praat binnenkort over het vuurwerkgebruik in Breda. Tijdens de afgelopen jaarwisseling bleef alles bij het oude, maar volgend jaar willen de burgemeester en wethouders van Breda een antwoord op de vraag: hoe gaan we in de toekomst om met vuurwerk? Daarom zijn er vijf scenario's opgesteld. Als het aan het college ligt, gaat Breda dit jaar sowieso werken met vuurwerkvrije zones bij 'kwetsbare plaatsen', zoals zorgcentra en kinderboerderijen.

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief