Christel Smeets en Henk Schol van het StadsLab presenteren een boek over de ontwikkeling van de stad. FOTO WIJNAND NIJS
Christel Smeets en Henk Schol van het StadsLab presenteren een boek over de ontwikkeling van de stad. FOTO WIJNAND NIJS (Foto: Wijnand Nijs)

'Toekomst Breda maak je met de stad'

  Economie

BREDA - Hoe ontwikkelt Breda zich? En hoe moeten de stadsmakers én bewoners daarmee omgaan? Grote vragen waarover ‘de stad’ nadenkt. Met een kloek boek ‘Spring Breda’ geeft StadsLab Breda een voorzet. De boodschap: “Ga in gesprek met de stad”, aldus Henk Schol. Maar ook: "De Bredanaar mag zelf ook actiever meedenken.”


Het begon met een vraag vanuit de wijkraad Boeimeer, die graag betrokken wilde zijn bij de ontwikkeling van het terrein van Amphia Langendijk. “Dat is een beetje uit de hand gelopen”, lacht architect en voorzitter van Stadslab Breda Christel Smeets. Karin de Vries en Mariëlle Derks van wijkraad Boeimeer bleven betrokken bij de productie van het boek, zoals ook stadslaboranten Paul Dielissen en Jonas Peters bijdragen leverden.

Sociale kwaliteit stad
Het StadsLab organiseerde over Langedijk samen met de wijkraad Boeimeer een inspiratiedag met buurtbewoners, ontwikkelaars en andere betrokkenen. Daaruit ontstond het idee voor een verhaal over de stad. In mei vorig jaar volgde in het Zaartpark een sessie over de gezonde stad. “Het StadsLab was in eerste instantie vooral ruimtelijk georiënteerd, maar de sociale kwaliteit van de stad werd gaandeweg steeds belangrijker”, geeft de architect aan. “Het begint bij de mensen, bij de Bredanaars.”

Spring Breda is daarmee ook breder dan alleen een visie op architectuur of stedenbouw. Het gaat over vraagstukken rond duurzaamheid, circulaire economie, werken en wonen, maar ook vervoer. “Het gaat om de samenhang in de oplossing van vraagstukken. Die begint bij het antwoord op vragen als: hoe leven mensen hun leven in Breda? Waarom doen mensen dingen?”, geeft Schol aan. In het boek daarom ook de verhalen van Bredanaars, zowel buurtbewoners als ondernemers en stadsbestuurders. “Het gaat niet om alleen bezig zijn met zorgen voor werkgelegenheid, of om het oplossen van files of krapte op de woningmarkt. Het een hangt met het ander samen.”


Invloed Bredanaars
In 1417 gram schetst het boek de staat van de stad, geven de twee Stadslaboranten aan. “En wat er op ons afkomt. Bijvoorbeeld bij de aanleg van de nieuwe wijk Havenkwartier. Gemeenteambtenaren geven daarvoor een voorzet, maar hoe kun je daar als wijk- en stadsbewoner invloed op uitoefenen.”

Het StadsLab geeft zelf ook wat voorzetjes. Zo zou Breda zich nog meer moeten inspannen om samen met de stad aan de toekomst te werken. “Er zit zoveel kennis in de stad”, stelt Schol. Bovendien, door met mensen te praten, kunnen veel problemen voorkomen worden. “Wat zijn de wensen en behoeften van de inwoners. Kijk naar parkeerproblemen. Waarom bestraten mensen hun voortuin tot parkeerplaats? Of waarom zetten bewoners hun kliko’s, tegen de zin van de gemeente in de voortuin? Vraag dat eerst eens aan bewoners, in plaats van vooraf iets te bedenken waarop achteraf kritiek komt en los die dingen samen met hen op. Dat kan heel goed.”

Voor wie is het boek? “Voor iedereen die zich bezig houdt met de toekomst van de stad”, stellen de twee. Het doel? “Dat de samenhang tussen de verschillende uitdagingen gezien wordt. Het zou mooi als niet iedereen met zijn eigen ding bezig is. Maar vooral hopen we dat dit boek het gesprek op gang brengt. En dat bewoners zich ook meer uitspreken. Er verandert zoveel.”

De titel van het boek zegt alles: Spring Breda. “Toon meer lef, durf verder te springen”, geeft Smeets aan. “Omarm nieuwe concepten, zoals co-living en autodelen.” Veel in de toekomst is onzeker, weet ook het StadsLab. “Maar aan de andere kant kun je veel wel voorspellen. De slimme oplossingen voortkomen uit Smart City voor verkeersproblematiek, maar ook manieren om kwetsbare mensen, zoals ouderen te helpen bij het veilig langer thuiswonen.”

Presentatie boek

Op 29 mei om 16.00 uur (inloop 15.30 uur) wordt het eerste exemplaar van Spring Breda in brouwcafé Frontaal (bij de Faam) aangeboden aan burgemeester Depla. Bezoekers van de opening ontvangen korting. Aanmelden via www.stadslabbreda.nl is daarvoor gewenst. Het boek is vanaf dan ook te koop bij de boekhandels en de site.

lFOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief