De lofts die de winkelstrip gaan vervangen.
De lofts die de winkelstrip gaan vervangen. (Foto: Orange Brick)

56 lofts vervangen winkelstrip Adriaan van Bergenstraat

  Economie

BREDA - De verouderde winkelstrip aan de Adriaan van Bergenstraat in het Bredase centrum wordt omgebouwd tot woonruimte. Op de plek van de winkels komen 56 Adriaen Lofts Wonen en Werken.


"De unieke ingreep maakt de binnenstedelijke woonbuurt weer levendig en veilig", aldus de initiatiefnemer, het Bredase vastgoedbedrijf Orange Brick. Het bedrijf transformeerde eerder al meerdere panden in Breda en Tilburg tot woonruimte. In de winkelstrip stond steeds meer leeg.

Ook in het bovengelegen wooncomplex investeert Orange Brick, waarmee het totale project 72 woningen omvat. "We nemen een groot belang in het complex, om een bepalende rol te kunnen spelen in de verdere ontwikkeling", vertelt Max Jongsma van het bedrijf. "Samen met de VvE gaan we het hele gebouw upgraden. Als eerste wapenfeit wordt het complex gasloos en aangesloten op stadsverwarming."

Gasloos
Daarmee wordt het complex het eerste gasloze complex in de binnenstad. Met 450 zonnepanelen op het dak worden de Adriaen Lofts vrijwel energieneutraal. "De lofts krijgen het hoogste energielabel, heel bijzonder voor een verouderd complex uit de jaren 70."

De lofts op de begane grond zijn vormgegeven met oude pakhuizen van grote havensteden in het achterhoofd. Met dat beeld voor ogen maakte Orange Brick, samen met de Gemeente Breda, Oomen Architecten en RHO adviseurs, een creatief concept. "De plafonds zijn zo hoog dat er een entresol in wordt geplaatst voor extra, functionele ruimte. De grootte varieert van 45 tot circa 80m2."

De ontwikkelaar stelt dat de lofts zich naast wonen ook lenen voor creatieve bedrijfjes en startups. In het complex komen ook een barbier en coffee bar. Ook de buitenruimte wordt flink aangepakt. De zware, deprimerende luifel aan de Adriaan van Bergenstraat verdwijnt. "Dat maakt het straatbeeld al veel luchtiger en ruimer. En met slimme ingrepen wordt de bestaande gevel een veel logischer, fraaier geheel."De stoep voor de lofts wordt in ere hersteld, met extra eilanden en betonnen bankjes voor elke woning.  Bij het parkeerterrein aan de Middellaan verdwijnt de rijbaan voor het complex. Ook de straatverlichting verbetert en het pand wordt rondom uitgelicht. Ook komt er een verwijzing naar Adriaan van Bergen. "Met historische teksten en verwijzingen op blinde muren eren we de legendarische Bredanaar en de tijd waarin hij leefde."

De bouw is inmiddels begonnen. De eerste lofts worden eind van 2019 opgeleverd. Orange Brick gaat het complex langdurig in eigen beheer exploiteren.

 

FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief