Een akkerbouwer. (foto ter illustratie)
Een akkerbouwer. (foto ter illustratie) (Foto: Ben Biondina)

Herenboeren vindt plaats aan rand Breda

  Economie

BREDA - Herenboeren heeft een locatie gevonden ten zuidwesten van Breda. Op de plek ten oosten van Etten-Leur, aan de Liesdreef en de Sprundelsebaan gaat een professionele boer voor maximaal 200 huishoudens hun eigen voedsel verbouwen.


Gemeente Breda heeft samen met Herenboeren gezocht naar een geschikte locatie voor het initiatief. Die locatie is nu gevonden nabij De Rith. Breda gaat per 1 januari 2020 20 hectare grond verpachten aan Herenboeren Breda.

Een Herenboerderij is een kleinschalig, gemengd bedrijf opgericht door een coöperatie van bewuste consumenten. Ze vormen uit hun midden zelf het bestuur en beslissen wat voor groenten, fruit en vlees geproduceerd worden. Gezamenlijk nemen ze een boer in loondienst die de dagelijkse leiding op de boerderij heeft en op een duurzame en professionele wijze voedsel produceert exclusief voor de leden. De leden komen wekelijk vers voedsel ophalen bij de boerderij.

"Nu de locatie bekend is, zijn we weer een stap dichterbij de realisatie. Bij minimaal 150 getekende intentieverklaringen kunnen we ook daadwerkelijk gaan starten. We hebben inmiddels 80 getekende intentieverklaringen en een lijst van ruim 250 huishoudens die, afhankelijk van de locatie, mee willen doen. Nu de locatie bekend zal het snel gaan hoop ik", aldus voorzitter Martijn Schouw.

Omwonenden worden binnenkort uitgenodigd om kennis te maken en om hen te informeren over wat Herenboeren Breda is en wat de komst van een Herenboerderij in de praktijk voor hen betekent. Op 26 juni is er een informatieavond over wat een Herenboerderij is en wat deelname inhoudt.

FOTOSERIES