Foto:

Verruimde starterslening moet druk op de huurmarkt verlagen

  Economie

BREDA - De druk op de sociale en middelhoge huurmarkt verlagen. Dat is wat de gemeente Breda wil bereiken met de verruiming van de blijvers- en starterslening. Voortaan kunnen Bredanaars voor een woning tot maximaal 225.000 euro in aanmerking komen voor een starterslening. Dat was voorheen 200.000 euro. 


De huizenprijzen zijn de afgelopen jaren flink gestegen. Daardoor wordt het voor starters steeds moeilijker om een eigen woning te kopen. En dat zorgt voor hoge druk op de sociale en middeldure huurmarkt. De gemeente Breda verruimd daarom de starterslening en de blijverslening. "Met het verhogen van de maximale aanschafprijs en het afschaffen van de 1%-regeling voor verkopers bieden we starters meer mogelijkheden een woning te kopen waar zij langer kunnen blijven wonen. We hopen hiermee de druk op de sociale en/of middeldure huurmarkt enigszins te verminderen", stelt wethouder Daan Quaars.

De starterslening is er voor jongeren tot en met 35 jaar. Zij kunnen gebruik maken van die lening om het gat te overbruggen tussen de aanschafprijs van hun woning en hun hypotheek/ eigen bijdrage. Voor starters wordt de maximale aanschafprijs van de woning € 225.000, - om in aanmerking te komen voor een starterslening. Voor een nul-op-de-meter en/of energie neutrale woningwoning is dit € 240.000,-. De Blijverslening is er voor mensen die hun koopwoning levensloopbestendig willen maken. Daar zat een inkomensgrens aan, maar die is afschaft. Daardoor kunnen nu ook mensen met een hoger inkomen gebruik maken van de lening. 

De Starterslening voor jongeren tot en met 35 jaar en De Blijverslening voor mensen die hun koopwoning levensloopbestendig willen maken, zijn uitgebreid. Voor starters wordt de maximale aanschafprijs van de woning € 225.000, - om in aanmerking te komen voor een starterslening. Voor een nul-op-de-meter en/of energie neutrale woningwoning is dit € 240.000,-. Voor de Blijverslening is de inkomensgrens afgeschaft. 

Het verschil tussen de Blijverslening en de nieuwe Verzilverlening is dat de Blijverslening kan worden aangevraagd door alle eigenaren van een koopwoning. De Verzilverlening kan alleen aangevraagd worden door mensen die maximaal over 10 jaar hun AOW-leeftijd bereiken. Bij de Blijverslening lost men direct maandelijks af. Aan de Verzilverlening is een inkomenssgrens van maximaal € 45.000,- gekoppeld. Deze lening wordt terugbetaald aan het einde van de looptijd. 

FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief