Foto: Bredavandaag

WOZ-waardes naar recordhoogte, stijging van 8 procent in Breda

  Economie

BREDA - De gemiddelde WOZ-waarde van woningen is in Nederland voor het vierde jaar op rij gestegen. Breda is één van de grootste stijgers in Noord-Brabant. In Breda werd de WOZ-waarde van een woning gemiddeld acht procent hoger in één jaar tijd.


Nooit eerder was de gemiddelde WOZ-waarde van een woning in Nederland hoger dan dat deze nu is. Op 1 januari 2019 bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde 248 duizend euro per woning, 7,8 procent meer dan een jaar eerder. Dat is de hoogste waarde ooit en de hoogste stijging sinds jaren. Dat maakte het Centraal Bureau voor Statistiek vandaag bekend. 

Die stijging is ook zichtbaar in Breda. In de gemeente is de gemiddelde WOZ-waarde van een woning nu 270.000 euro. Dat is acht procent meer dan in 2018. Daarmee is Breda veruit de grootste stijger in West-Brabant. Zo was de stijging in Roosendaal 'slechts' 2,9 procent. In Etten-Leur was de stijging na Breda het grootste, namelijk 6,3 procent. De grootste landelijke stijger was de gemeente Rotterdam. Daar steeg de gemiddelde woningwaarde met bijna 16 procent. 

Belasting

De stijging van de WOZ-waarde raakt inwoners in hun portemonnee. Want op basis van de WOZ-waarde van de eigen woning wordt onder andere de ozb-belasting en de waterschapsbelasting berekend. 

De WOZ-waarde wordt gebaseerd op bepaalde kenmerken van de woning. Zo wordt er gekeken naar de ligging, inhoud en oppervlakte, maar ook naar de prijzen waarvoor vergelijkbare woningen in de omgeving verkocht zijn. De WOZ-waarde is telkens een jaar geldig. WOZ-waarden zijn openbaar, zodat iedere huiseigenaar de waarde van zijn huis makkelijk kan vergelijken met de waarde van andere woningen.

Breda is een donkere vlek in West-Brabant. De WOZ-waardes stegen er sterker dan in omliggende gemeentes.

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief