Afbeelding
Foto: Hanneke Marcelis

De eerste 150 appartementen van Eureka worden gebouwd: ‘Geweldige locatie’

Door: Hanneke Marcelis Economie

BREDA - Aan de Archimedesstraat werd donderdagmiddag de start van de bouw van deelplan Central gevierd. Central is één van de vier fases van het plan Eureka, en bestaat uit meer dan 150 appartementen. Ontwikkelaars Maas-Jacobs en NBU, aanstaande bewoners en wethouder Daan Quaars waren aanwezig bij het feestelijke moment. Met een grote rode knop werd de nieuwbouw onder applaus van de aanstaande bewoners in het licht gezet. 

Het is onrustig in de bouwwereld. De hoge hypotheekrente, dure materialen en problemen met leveringen zijn allemaal reden voor onzekerheid. Maar van een bedrukte stemming was aan de Archimedesstraat donderdag geen sprake. Er wordt sinds de zomer namelijk volop gebouwd aan de eerste fase van Eureka. En als het aan de ontwikkelcombinatie Maas-Jacobs en NBU ligt, vieren de nieuwe bewoners ‘gewoon’ in 2024 kerst in hun nieuwe appartement. Want dan staat de oplevering van Central gepland. 

“We hebben het geluk gehad dat we op tijd zijn gestart met de verkoop”, legt directeur Jan Voesenek van NBU uit. “Uiteindelijk hebben we besloten om gewoon te starten met de bouw, en dat loont want inmiddels is meer dan 70 procent verkocht. En we zijn ervan overtuigd dat de rest vanzelf volgt. Daar zijn we echt positief over. Het is gewoon een fantastische locatie, en er is nou eenmaal een gigantische behoefte aan huizen in Breda.”

Over Central
Central is de eerste fase van Eureka. Het deelplan bestaat uit 78 koopappartementen en 76 huurappartementen. Die huurappartementen zijn afgenomen door Alwel en Laurtentius. En daar is wethouder Daan Quaars enorm blij mee. “Als onderdeel van Eureka worden er ontzettend veel sociale huurwoningen gebouwd. Dat is echt ontzettend mooi om te zien. Toen ik jong was, werd er vaak gesproken over ‘of je van boven of onder het spoor was’. En dan betekende boven dat je uit een slechte buurt kwam, en onder dat je uit een goede buurt kwam. Dat verschil bestaat niet meer, en dat is ongelofelijk mooi. Wat mij betreft is deze locatie, tegen de Belcrum en naast het station, echt één van de mooiste plekjes van Breda om te wonen.”

Ruim 300 woningen
In totaal bestaat Eureka uit ruim 300 woningen. Plandeel Village is momenteel ook in verkoop. Dit deel bestaat uit 55 grondgebonden koopwoningen. Dit zijn statige herenhuizen met tuin. Naar verwachting start de bouw hiervan rond de zomer in 2023. De plandelen Square (35 koopappartementen) en District (63 koopappartementen) gaan in 2023/2024 in verkoop.


Jan Voesenek, NBU - Hanneke Marcelis

Euretco
Eureka wordt gerealiseerd op het terrein van de voormalige Euretco-toren. Het terrein aan de Archimedesstraat grenst onder andere aan de Faam, de Terheijdenseweg en de Keplerstraat. In juli 2016 is deze locatie door de ontwikkelingscombinatie Maas-Jacobs en NBU aangekocht van de woningcorporaties, toen nog Laurentius en AlleeWonen. Na zorgvuldige uitwerking van de woningbouwplannen is augustus 2021 het bestemmingsplan onherroepelijk geworden. In januari 2022 is deelplan Central in verkoop gegaan.

In eerste instantie werd bij het maken van de plannen gesproken over 200 woningen. Maar dat werden er uiteindelijk dus ruim 100 meer. “In de afgelopen bestuursperiode is het besef gekomen dat we de stad meer moeten verdichten, en efficiënt om moeten gaan met de ruimte die er is”, legt Voesenek uit. “En dat gaat gepaard met allerlei andere keuzes. Zo zijn er geen straatjes vol auto’s, maar wordt Eureka gebouwd in een groene, parkachtige omgeving met de auto’s ondergronds. Het is echt een toekomstbestendig plan.”

Bewoners
Eureka trekt een diverse doelgroep. Van alle nieuwe bewoners, komt ongeveer 50 procent uit Breda. Ongeveer de helft van de nieuwe bewoners is tussen de 20 en 40 jaar uit, terwijl de andere helft 50+ is. Samen met die bewoners verrichtte wethouder Quaars de officiële openingshandeling. Met een toekomstige bewoner van iedere ‘vleugel’ van het deelplan drukte hij op een grote rode knop, om het gebouw met licht en vuurwerk feestelijk te verlichten.