Afbeelding
Foto: BPD

Groene stadswijk op voormalig fabrieksterrein Bakkerij Welten stap dichterbij

Door: Bregje Kop Economie

BREDA - Op het voormalig fabrieksterrein van Bakkerij Welten aan de Ettensebaan komt een nieuwe, groene stadswijk. Het Bredase college heeft een positief besluit genomen over de haalbaarheid van project ‘BREAD BREDA’. Met dit besluit komt de ontwikkeling van de nieuwe wijk een stap dichterbij. 

Vorig jaar namen twee ontwikkelaars, Aannemersbedrijf Van Agtmaal en BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling, het initiatief om een gebiedsperspectief op te stellen voor het voormalige fabrieksterrein aan de Ettensebaan/Haagweg. Na een positief besluit van de gemeenteraad, werd er een haalbaarheidsonderzoek gestart. De onderzoeken richtten zich onder andere op parkeren en verkeer, ruimtelijke inpassing, impact op de omgeving, het woonprogramma en voorzieningen, milieuaspecten en klimaatadaptatie. 

Op dit haalbaarheidsonderzoek is nu een positief besluit gekomen vanuit het college. Dat betekent dat er nieuwe stappen gemaakt kunnen gaan worden in de ontwikkeling van het project: de voorbereiding van de planologische procedure. Dit betekent dat het bestemmingsplan veranderd moet worden van ‘bedrijfsterrein’ naar ‘wonen’. 

Wethouder Daan Quaars is enthousiast: “Hoe gaaf is het dat het gebied dat veel Bredanaars kennen als ‘Bakkerij Welten’ met BREAD wordt omgevormd tot een aantrekkelijke nieuwe woonbuurt. Met een industrieel karakter, veel groen, inclusief, open en voor iedereen. Niet alleen de nieuwe bewoners van BREAD gaan hier straks genieten. Het mooie is dat de nieuwe wijk de verbinding maakt met de omliggende wijken Tuinzigt en de Haagpoort. Stedelijk wonen in een park waar ontmoeten centraal staat. Wat mij betreft een waardevolle toevoeging aan de stad Breda.”

BREAD BREDA 
Het woningbouwproject op het voormalige fabrieksterrein biedt ruimte voor zowel huur- als koopwoningen in de sociale, middeldure en dure categorie. De woningen zijn daarmee geschikt voor diverse doelgroepen. BREAD BREDA moet een ‘stoere stadswijk in een park’ worden, waar ‘het industriële karakter uit het verleden voelbaar blijft en de mensen uit de buurt welkom zijn’.