Zwak NAC bezorgt Verbeek prettige Kerst

  NAC

ROTTERDAM - NAC zal met gemengde gevoelens de winterpauze in gaan. Het speelde één van haar beste seizoenen aller tijden, maar verloor vier van haar laatste vijf duels met duidelijke cijfers.


>> 'Europees voetbal moet mogelijk zijn'

Want vanmiddag tegen aartsrivaal Feyenoord ging NAC kansloos ten onder met 3-1. Daarnaast moest Kwakman met een brancard van het veld na een, achteraf niet zo zware hoofdblessure. Daar staat dus tegenover dat NAC één van haar beste jaren heeft gespeeld en met een paar meer gewonnen wedstrijden zomaar de beste ploeg van het kalenderjaar 2008 had kunnen worden.

Kansloos was NAC in het begin van de wedstrijd zeker niet. Het eerste half uur kon het team van Maaskant Feyenoord van zich afhouden. Vooral door sterk verdedigen van de gehele achterhoede. En er waren kansjes voor De Graaf en voor Kolkka uit een vrije trap die maar net voor het doel van tweede doelman Rob van Dijk ging.

Gevaarlijkste man aan de kant van Feyenoord was Diego Biseswar. Dat juist hij de 1-0 binnenschoot was dan ook geen verrassing. De manier waarop was dat echter wel. Met een draaiend afstandschot van zo’n dertig meter krulde hij na ruim een half uur de bal perfect in de haak van het Bredase doel. Ten Rouwelaar dook nog wel, maar kwam er niet aan.

Na dat doelpunt was NAC even de draad kwijt. De Bredanaars kwamen nauwelijks de middellijn over en moesten het beste van het spel aan de Rotterdammers laten. Biseswar schoot op bijna identieke wijze als zijn eerste doelpunt tegen de lat, waarna Leroy Fer vlak voor rust met het hoofd wél de 2-0 maakte, volgens NAC-trainer Maaskant uit overduidelijke buitenspelpositie.

Na de pauze ging NAC, zonder de in de kleedkamer achter gebleven Penders, op zoek naar de aansluitingstreffer. Zoals zo vaak ontstaat er dan ruimte achterin. Daar maakte Fer in de 62e minuut gebruik van. Een afstandschot met een vervelende stuiter bracht Ten Rouwelaar aan het twijfelen, waardoor hij totaal misdook en de wedstrijd in het slot werd gegooid.

In 1951 won NAC met 2-4 voor het laatst in Rotterdam tegen Feyenoord. Sinds de invoering van het betaalde voetbal drie jaar later won NAC nog nooit in de Kuip. Dat de Bredanaars die slechte reeks zouden doorbreken, zat er, ondanks een Bredaas slotoffensief met een doelpunt van Amoah, eigenlijk geen moment in.