NAC heeft zaterdag 18 oktober met 1-1 gelijkgespeeld
NAC heeft zaterdag 18 oktober met 1-1 gelijkgespeeld (Peter Visser)

De hoogtepunten van een jaar NAC: Overvolle tribunes, een nieuwe trainer en Jelle

  NAC

BREDA - Het kalenderjaar zit er bijna op en dus is het tijd om terug te blikken op 2015. NAC-watcher Thijs Kroezen kijkt terug op het jaar van NAC en koos drie hoogte- en dieptepunten die er voor hem uit sprongen. Vandaag de drie hoogtepunten waar iedere NAC-supporter vrolijk op terugkijkt.


(Naast deze prachtige hoogtepunten kende het jaar ook een aantal dieptepunten. Die zijn hier te lezen)

Het bezoekersrecord in de Jupiler League
Tijdens de viering van 40 jaar Avondje NAC op 11 december tegen Go Ahead Eagles zaten er meer supporters op de tribune dan ooit bij een Jupiler League-wedstrijd het geval was. 17.800 fans waren op de wedstrijd afgekomen en daarmee werd het oude record van 16.015 supporters bij een wedstrijd verpulverd. Maar niet alleen tijdens deze wedstrijd waren de tribunes goed gevuld. Bij elke thuiswedstrijd zit er gemiddeld meer dan 14.000 man op de tribune. De NAC-supporters laten hier mee zien dat zij er niet alleen zijn als het goed gaat met de club, maar ook in mindere tijden. Alleen al voor hen is het te hopen dat het seizoen wordt afgesloten met een terugkeer in de Eredivisie.

Aanstellen Marinus Dijkhuizen als trainer
Het duurde even voordat de kogel door de kerk was, maar op 26 oktober werd Marinus Dijkhuizen geïnstalleerd als nieuwe hoofdtrainer van NAC. Een man met visie, maar geen band met de club. Al bij zijn eerste persconferentie liet hij merken grote plannen te hebben met de Bredase club. “De cultuur in de club moet veranderen. Het mag hier allemaal best wat professioneler.” Volgens Dijkhuizen was de cultuur van bier drinken en gezelligheid te veel de club ingeslopen, terwijl die op de tribune hoort te blijven. Verstandige woorden. De kersverse trainer prees de NAC-supporter met zijn instelling, maar rekende in dezelfde zin af met de gemakzucht die hij intern voelde. Onder Dijkhuizen presteert NAC redelijk tot goed. Vijf keer was er een overwinning en twee keer verloor zijn team. Tegen Go Ahead Eagles (0-1) greep Dijkhuizen met NAC net naast een periodetitel.

Jelle ten Rouwelaar
Hij had een groot aandeel in de degradatie van zijn club, aldus keeper Jelle ten Rouwelaar zelf bij FC Onder Ons van Omroep Brabant in september. “Als NAC een keeper had gehad die punten pakte, was de club niet gedegradeerd.” Ondanks het feit dat hij geen goed jaar kende, was de keeper wel degene die vooraan stond om dat toe te geven. Ook zijn rol in het ontslag van Robert Maaskant schuift hij niet onder stoelen of banken bij De Tafel van Kees op FOX Sports. Daar gaf hij aan dat de spelersgroep niet meer achter de werkwijze van Maaskant stond. Hans Kraay jr. noemde Ten Rouwelaar een achterbakse hondenkop, maar daar wilde de doelman niks van weten. “Ik ben een eerlijke en open jongen. Als je dat gewoon bespreekt, inclusief met de trainer zelf, is dat toch niet zo heel erg?”, zei hij daar. Daarnaast getuigt van de nodige kracht en karakter als je na zo’n zwaar jaar niet opgeeft maar extra gaat trainen en fitter terugkomt na de zomerstop.