Opslagsilo's zakken in door vorst

  Nieuws

BREDA - Door het dichtvriezen van en aantal beluchtingskanalen zijn drie opslagsilo's van Ineos Nova ingeklapt. Volgens directeur Bots zijn er hierdoor geen gevaarlijkse stoffen ontsnapt, ook raakte er niemand gewond.


In de silo's worden polystyreen korrels opgeslagen. Deze kunststof wordt gebruikt als verpakkingsmateriaal voor onder meer voedsel, speelgoed, gereedschappen. Twee van de silo’s waren leeg, de derde silo bevatte een enkele tonnen polystyreen.

Door het inklappen van de silo's is volgens Bots geen verolgschade ontstaan in het bedrijf en heeft de productie geen hinder ondervonden. "De prodcuten worden nu opgeslagen in andere silo's." Op het bedrijfsterrein is het gebied rond de silo's afgesloten.

De beluchtingskanalen van de silo zorgen ervoor dat de druk binnen en buiten de silo gelijk is. Door het dichtvriezen daalde de druk in de silo's, waardoor de silowanden naar binnen zijn bewogen.

De silo's klapten al op 16 december in. "Het was toen net iets onder nul", vertelt Bots. "Maar het was vooral de combinatie met de vochtigheid. Het was toen namelijk mistig."

In januari bekijkt het bedrijf wat er gebeurt met de beschadigde opslagsilo's. "Dan kijken we wat we kunnen hergebruiken en vooral bekijken hoe we kunnen voorkomen dat dit nog eens gebeurt."

Volgens Bots kost dit het bedrijf enkele tienduizenden euro's. "Ik kan het niet precies zeggen, maar over dat soort bedragen heb je het bij een fabriek als deze al snel."