Varkensgriep baart Bredase vakantiegangers zorgen

Nieuws

BREDA – De GGD West-Brabant in Breda krijgt steeds meer vragen van vakantiegangers over de varkensgriep in Mexico. De bellers informeren niet alleen naar het Zuid-Amerikaanse land, maar naar vakantiebestemmingen van over de hele wereld.

Sinds de varkensgriep de kop op stak in Mexico staat de media bol van mogelijke verspreiding naar andere landen. “Er is veel berichtgeving in de kranten en op tv. Daardoor gaan steeds meer mensen vragen stellen. Op onze site kan je doorlinken naar de website van het RIVM, daar staan veel antwoorden”, aldus Jos de Laat van de GGD.

Volgens Belinda Beljaars verpleegkundige infectieziekten bestrijding van de GGD is het niet vreemd dat mensen willen weten waar ze aan toe zijn. “Ik kan het mij voorstellen dat je wilt weten wat de situatie is in het land van bestemming. Iedere dag komen er mensen bij. Wij krijgen vragen over Schotland, Amerika en onder andere Spanje.”

Het advies van de dienst aan de reizigers is om de media aldaar in de gaten te houden en om niet richting van mensen te hoesten. In Nederland zijn voor zover bekend nog geen gevallen van de ziekte bekend. “Er heeft iemand die zich niet lekker voelde contact met ons opgenomen. Maar die is helemaal niet in Mexico geweest. Dus die liep geen gevaar”, zegt De Laat.

Bij het Bredase reisbureau Relik en Van Hooft zijn vooralsnog geen reizen afgezegd. “Sterker nog, ik heb daarnet een reis naar Mexico geboekt. Wij merken nog niets van de varkensgriep. Het wordt in de media opgeblazen. Er is ook geen negatief reisadvies, maar wij houden wel alles scherp in de gaten”, aldus eigenaar Ron Jongemans.