Logo bredavandaag.nl

‘De snelweg vind ik maar eng’

  Nieuws

BREDA - Er zat 40 jaar tussen het moment waarop de Bredase Clazien Smit haar rijbewijs haalde en de rijvaardigheidstest die zij aflegde. Vrijdag was de jaarlijkse cursus ‘Een frisse blik op de weg’ voor 50-plussers. ‘Moet ik nu invoegen?”


Ruim 60 ouderen verzamelde zich in het cultureel centrum de Pekhoeve in Ulvenhout. Sommigen lijken op het eerste gezicht niet capabel een voertuig te besturen. Niets is minder waar. Op een enkeling na kregen allen een positief advies. “Het is geheel vrijblijvend. De deelnemers raken niet hun rijbewijs kwijt”, zegt Johan Claereboets van de gemeente.

De cursisten schuiven aan en moeten in een gesprek aangeven waar het er bij hun aan schort. Voor Smit geldt dat ze niet de snelweg opdurft. Ze kan snelheid en afstand moeilijk inschatten. “Ik weet nu wat uw probleem is. U kijkt te weinig”, aldus rijinstructrice Henriette van der Woerd.

Onrustig schuivend met haar voeten over de vloer vertelt Smit dat ze best nerveus is voor de test. “Ik was 23 toen ik mijn rijbewijs haalde. Nu 40 jaar later voelt het weer als toen. U zegt toch waar ik naar toe moet.” Ze kijkt de instructrice vragend aan.

De aanwezige rijinstructeurs hebben een speciale bevoegdheid om les te geven aan ouderen. Ze worden dan ook een keer per jaar gevraagd voor de ‘opfriscursus’. Van der Woerd: “Het is altijd anders. Soms rijdt iemand van 80 heel goed en raakt een ander compleet in paniek.”

In de Dorpstraat van Ulvenhout meldt ze nog even dat verkeersborden kijken er ook wel eens bij inschiet. “Ik weet echt niet waar ik nu rij. Heb ik hier voorrang?” Even later wil ze de snelweg op wat problemen veroorzaakt bij het invoegen. “Trap het gas maar helemaal in. Dan komen we voor die vrachtwagen”, legt Van der Woerd uit.

Veel vlotter dan verwacht, nog voordat Van der Woerd aanwijzingen kan geven schiet Smit de andere baan op. “Zie je nou wel. Dat ging heel goed.”

Smit vertelt dat ze tien jaar geleden in een auto zat die midden op de snelweg uitviel. “Daarom ben ik bang. Ik denk dat het zo weer kan gebeuren. Maar als ik bijvoorbeeld naar mijn zus wil kan dat eigenlijk alleen met de auto. Ik wil van de angst af.”

Na de rit neemt Smit gerustgesteld aan tafel plaats. Het was minder eng dan verwacht zegt ze. “Ik heb geleerd vandaag. Het heeft geholpen, want het voelt goed. Nog een laatste advies van de instructrice voordat 62-jarige Smit haar certificaat in ontvangst neemt: “Gaat U wat vaker de snelweg op. Het is ook een kwestie van doen.”FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief