Waveboarden, de nieuwste rage onder de jeugd

  Nieuws

BREDA – Met moeite houdt ze zich staande. Een meisje van 10 jaar probeert nabij het T-Huis indruk te maken op haar vriendin met haar op een skateboardachtig plankje. Even verder op zijn twee broers met iets meer controle bezig met stunts uithalen met hetzelfde ‘plankje’. Dit is de nieuwste rage onder de jeugd: waveboarden.


Overgewaaid van uit de Verenigde Staten, waar het geïntroduceerd werd door Street Surfing, raken langzaam maar zeker ook de Nederlandse kids verslingerd aan deze combinatie tussen een snow- en skateboard. Met één wieltje voor en achter moet ze zich in evenwicht proberen te houden om zo rondjes te rijden of stunt uit te voeren.

Dat dit ‘streetsurfen’ steeds populairder wordt, is te merken bij de speelgoedwinkels. Een medewerker van Intertoys vertelt dat er inderdaad een behoorlijke stijging zit in de verkoop van de boards. Ook bij Toys XL gaan ze als warme broodjes over de toonbank. “We merken dat dit een heel populair artikel is. We verwachten dan ook dat de verkoop de hele zomer en zeker aan het begin van het schooljaar nog verder gaat groeien,” meldt Philip Lane, Junior Buyer bij Toys XL.

Maar wat vindt de jeugd er zelf eigenlijk van? In het Valkenbergpark is de tienjarige Sophie Zuidwijk druk bezig om haar vriendin haar board te laten zien. “Ik heb het vorige week gekocht op internet,” vertelt ze “Je ziet heel veel kinderen op school en straat die het ook hebben.” Bij een poging om een rondje te maken, gaat ze bijna onderuit. “Dan moet mijn vriendin me maar niet aan het lachen maken.”

Even verderop bij de fontein de broers Loek en Rik van der Poel bezig om een rondje rond de vijver te rijden. “Dit is veel beter als een skateboard. Hierbij kun je de hele tijd op staan en hoef je jezelf niet af te zetten,” zegt Loek. Hij had als één van de eerste op zijn school een waveboard. “Ik had het bij mijn neef geprobeerd en toen wilde ik ook.” Toen zijn jongere broertje Rik het probeerde was die ook meteen verslingerd. “Ik moest wel eerst goed oefenen van mijn moeder en toen mocht ik er ook eentje.”

Hoe gevaarlijk het kan zijn vertelt moeder Van der Poel. “Er zijn al veel kinderen op school die hem hebben. Het is echt een opstapeling van boards in de gangen. Inmiddels heeft de eerste ook al zijn pols gebroken.” Laat het een les zijn voor andere boarders.

Op onderstaand filmpje is een waveboard te zien: