Logo bredavandaag.nl
Beeld uit archief.
Beeld uit archief. (Guido van der Kroef)

Beveiligers willen meer bevoegdheden

  Nieuws

BREDA – Als het aan de beveiligingsbranche ligt krijgen particuliere beveiligers in Nederland meer bevoegdheden. “De overheid schuift steeds meer taken door naar de particuliere beveiliging en bij meer taken horen meer bevoegdheden”, aldus Ferry van de Wal van MasterMind Security in Breda.


Naast de politie is in Breda ook stadstoezicht bevoegd om geweld te gebruiken. Het gaat dan bijvoorbeeld om het gebruik van handboeien of wapenstok. “Als ik zie waar wij allemaal aan moesten voldoen voordat justitie het gebruik van geweld toestond, lijkt het mij sterk dat ze bij particuliere bureaus ook gebruik van geweld toestaan”, aldus Joop Smit, hoofd bij stadstoezicht.

Als stadstoezicht enige vorm van geweld gebruikt, wordt daar uitgebreid verslag van gedaan om te kunnen aantonen dat het gebruikte geweld geoorloofd was. Ook worden alle werknemers uitvoerig gescreend voordat zij aan het werk kunnen als beveiligingsbeambte.

Alfred Arbouw, wethouder van stedelijke ontwikkeling en handhaving, laat via zijn woordvoerster weten dat het geweldsmonopolie wat hem betreft bij de politie blijft. “Vanwege bezuinigingen bij de politie zetten wij stadswachten in, ook huurt de gemeente zelf ook particuliere beveiligers in. Dat is in beide gevallen in samenwerking met de politie”, aldus de woordvoerster.

Handboeien en pepperspray
Omega Security reageerde positief op de plannen. “Er zal wel een goede opleiding moeten komen zodat een particuliere beveiliger leert wanneer en hoe geweld geoorloofd is”, aldus de woordvoerder. Omega is verantwoordelijk voor de beveiliging van een grote elektronica winkel in de stad. “Daar maken de beambten het nog wel eens mee dat winkeldieven gewelddadig of agressief worden als ze worden aangesproken op hun gedrag. In dat soort gevallen zou bijvoorbeeld het gebruik handboeien ons werk een stuk makkelijker maken”, zegt de woordvoerder.

Ferry van der Wal van MasterMind Securty zou naast het gebruik van handboeien ook pepperspray toe willen staan. Van der Wal: “Bij meer taken horen meer bevoegdheden. Nu is het zo dat een beveiligingsbeambte die bij een discotheek staat dezelfde rechten heeft als een beveiliger bij een bejaardenhuis.” Van der Wal vindt dat de wetgeving rondom beveiligingsbeambten ook zou moeten worden aangepast en dat er specifieker wordt gekeken naar de taken van een beambte en zijn bevoegdheden.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief