foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

Verscherpt toezicht op leden Satudarah en Hells Angels

Politie

BREDA/ZUNDERT – Ongeveer 600 leden van de motorclubs Satudarah en de Hells Angels staan al enige tijd onder verscherpt toezicht van de Nationale Recherche (NR). Dat meldt de NOS. Aanleiding voor het toezicht is een vermoedelijk escalerend conflict tussen beide motorclubs.

Een speciaal team van de NR richt haar pijlen daarbij niet alleen op leden met een strafblad. Ook leden die niets op hun kerfstok hebben of verdacht worden van strafbare feiten kunnen rekenen op extra toezicht, zo meldt de omroep op basis van een intern stuk dat in haar handen is.

Dinsdagavond vonden op meerdere plekken invallen plaats bij Satudraha MC, waaronder Tilburg en Rotterdam. De grootste inval vond plaats in Zundert, waar zes clubleden werden opgepakt. De politie zette een pantserwagen, een helikopter en een speciale laadwagen bij de actie in. In Breda werden verder op straat nog twee leden opgepakt en iets daarvoor op de rijksweg A16 bij Breda nog twee andere leden van de Satudarah. Ze worden verdacht van het afpersen van horecabedrijven in Breda. Het Openbaar Ministerie benadrukt dat de leden verdacht worden, niet de organisatie.

Advocaat Erik Thomas van de Satudarah chapter Breda vindt de actie schromelijk overdreven. “Ik hoop dat het dossier van Justitie hierover net zo massaal is als het optreden van dinsdagavond. Alleen dat zou een dergelijk grootte actie goedpraten.” Het dossier krijgt Thomas vrijdag in handen, als de elf opgepakte Satudarah-leden worden voorgeleid in Breda.

De Nationale Recherche en de Raad van Hoofdcommissarissen vrezen voor een escalatie tussen beide motorclubs. Enkele traditionele Harley Dagen in verschillende steden en dorpen in Nederland werden door de vermeende dreiging afgezegd uit angst voor conflicten. Dat gebeurde eerder wel in Scandinavië en Duitsland.

Foto's van de massale inval hier.