De hoek van het Spanjaardsgat en de Adriaan van Bergenstraat.
De hoek van het Spanjaardsgat en de Adriaan van Bergenstraat. Pepijn Nagtzaam

Mobiel cameratoezicht na reeks incidenten Adriaan van Bergenstraat

Politie

BREDA - Op de Adriaan van Bergenstraat en directe omgeving hebben de afgelopen zes maanden meerdere geweldsincidenten plaats gevonden. Afgelopen weekend werden een jongen en een meisje mishandeld en beroofd. Aanleiding voor de gemeente om over te gaan tot tijdelijk mobiel cameratoezicht, zo laat een woordvoerder van de gemeente desgevraagd weten.

"We betreuren en we veroordelen de gebeurtenissen van de afgelopen periode", geeft de woordvoerder aan. Hij spreekt van ernstige gebeurtenissen 'die een grote impact hebben op de mensen die het overkomt en de mensen die er wonen'. "Daarom nemen we signalen serieus en treffen we ook maatregelen.
We bekijken we of we de verlichting ter plekke kunnen verbeteren. Verder gaan we tijdelijk mobiel cameratoezicht inzetten op die plek en vragen we de politie om extra te surveilleren."

Afgelopen weekend was het dieptepunt als het gaat om geweldsincidenten. In de nacht van zaterdag op zondag werd een 23-jarige man uit Rucphen beroofd en mishandeld. Dat gebeurde tussen 00.45 en 01.45 uur op de Adriaan van Bergenstraat. Nauwelijks enkele uren later, rond 04.30 uur, werd een eveneens 23-jarige Bredase in de portiek van een flat aan de straat beroofd van haar telefoon.

Maandag werd bekend dat de politie drie mannen uit Zevenhuizen had aangehouden voor de mishandeling van een aantal voorbijgangers die een gewonde man wilden helpen in de nacht van 13 op 14 januari. De man lag op straat.

In totaal raakten zes personen gewond bij de verschillende incidenten in de voorbije zeven maanden. Daarnaast werden twee personen bedreigd en beroofd, een keer in de Gasthuisstraat en een keer in de Adriaan van Bergenstraat.

De omgeving van de straat heeft ook te maken met overlast van drugsdealers. In september werd een drugsdealer aangehouden op de Nijverheidssingel, een maand later werd een vermoedelijke drugsdealer opgepakt aan de Nieuwe Dieststraat.

De buurt trok afgelopen zomer al bij de gemeente aan de bel over drugsgebruikers die de wijk als alternatieve verblijfplaats kozen nadat de gemeente de Slingerweg schoonveegde. Die overlast verplaatste zich later ook naar het Valkenberg.

De Adriaan van Bergenstraat is vooral in het weekend ook standplaats voor illegale taxi’s.

Een overzicht van incidenten het afgelopen half jaar:
24 januari 2017: Opnieuw mishandeling bij straatroof Adriaan van Bergenstraat 
23 januari 2017: Drie mannen uit Zevenhuizen gepakt voor mishandeling Adriaan van Bergenstraat 
22 januari 2017: Vrouw mishandeld en bestolen in hal flat Adriaan van Bergenstraat
14 november 2016: Tweetal helpt gewonde man en wordt zelf in elkaar geslagen
23 oktober 2016: Drank en drugs bij slapende automobilist in centrum Breda
2 september 2016: Drugsdealer (24) aangehouden op Nijverheidssingel 
26 augustus 2016: Brutale nep-verzorgster besteelt bejaarde Bredase twee keer
16 augustus 2016: Straatroofster bedreigt slachtoffer met hak pump 
12 augustus 2016: 35-jarige Bredanaar gepakt met bolletjes heroïne, crack en snuifcoke 
23 juli 2016: Vrouw op brute wijze van pinpas beroofd