Foto: Tom van der Put

Twee jongens (15) in Dorst aangehouden voor beschieten van twee treinen

  Politie

BREDA - De politie heeft gisteravond op aanwijzing van een getuige twee 15-jarige jongens uit Breda en Dorst aangehouden. Zij worden verdacht van het beschieten van twee treinen. Het tweetal had een balletjespistool en een gasdrukpistool met stalen kogels bij zich. 


Gisteravond kwam rond 19.40 uur een trein binnen op station Breda waarvan enkele ruiten vernield waren. Deze zouden mogelijk beschoten zijn. De politie ging met spoed met meerdere eenheden ter plekke. Daar troffen ze verschillende geschrokken passagiers aan. Net voordat de trein binnenkwam op het station hoorde ze een knal. Vervolgens waren de ruiten verbrijzeld. 

Kapotte treinen
Uiteindelijk bleken er in totaal vijf ruiten kapot te zijn. Ook zat er schade aan de trein zelf. Omdat de mogelijkheid bestond dat er op de trein geschoten was, werd iedere inzetbare surveillance-eenheid op pad gestuurd. Deze agenten checkte het traject tussen Tilburg en Breda, waar de trein had gereden, naar mogelijke schutters. Korte tijd later kwam er ook een melding binnen vanuit Eindhoven. Daar was eveneens een trein met een kapotte ruit binnen komen rijden. De trein had op hetzelfde moment op hetzelfde traject gereden. 

Aanhoudingen
Via social media riep de politie getuigen op om zich te melden. Rond 20.50 uur belde een bewoner van Dorst dat hij wat jongens had gezien met een mogelijk vuurwapen. Agenten gingen op onderzoek uit en troffen een groepje jongens aan. Twee van hen hadden een balletjespistool bij zich. Die twee jongens van 15 jaar zijn aangehouden omdat ze worden verdacht van het vernielen van de ruiten van de trein. 

De jongens zijn overgebracht naar het bureau. Zij zijn voor de nacht ingesloten. De recherche onderzoek in de loop van de dag de toedracht van het ongeval. De pistolen, waarvan er één metalen kogels kon afvuren, zijn in beslag genomen. Onderzocht wordt in hoeverre dit strafbaar is en waar ze vandaan komen. 

Ook nepwapens zijn, zonder speciale regels en vergunningen, op de openbare weg in Nederland verboden. Het lijkt onschuldig, maar er kan veel leed mee veroorzaakt worden. 

FOTOSERIES