Ferd Grapperhaus tijdens bezoek aan Breda
Ferd Grapperhaus tijdens bezoek aan Breda Foto: Hanneke Marcelis

Oud-minister Ferdinand Grapperhaus zwaar beveiligd door dreiging uit hoek ‘Bolle Jos’

Door: Redactie Politie

BREDA - Oud-minister van Justitie en Veiligheid, Ferdinand Grapperhaus, wordt zwaar beveiligd vanwege ernstige dreiging vanuit de zware georganiseerde criminaliteit. Dat meldt Het Parool vandaag. De dreiging zou uit de hoek van de Bredase Jos Leijdekkers, ook wel Bolle Jos, komen. 

Eind september vorig jaar staat Jos op de EU-most wantedlijst van Europol. Ook staat hij op de Nationale Opsporingslijst van de meest gezochte criminelen. Leijdekkers wordt gezien als kopstuk in de cocaïnehandel in Nederland en België, die voor een groot deel verloopt via de havens van Rotterdam en Antwerpen. Ook wordt hij verdacht van het witwassen van drugsgeld en het plegen van excessief geweld. Zo zou hij betrokken zijn bij de verdwijning en dood van Naima Jillal. Die verdween in oktober 2019 nadat ze in een auto was gestapt bij haar woning aan de Zuidas in Amsterdam.

Ferdinand Grapperhaus 
Volgens Het Parool is het ‘saillant’ dat Jos het gemunt heeft op de oud-minister. Vorig jaar werden vier Nederlanders aangehouden vanwege de dreiging rond de Belgische minister van Justitie, Vincent Van Quickenborne. Het viertal zou het plan hebben gehad om de minister te ontvoeren.

De Vlaamse crimineel Flor Bressers, de compagnon van Leijdekkers, wordt genoemd als opdrachtgever voor het ontvoeringsplan. Van Quickenborne wordt in België al langer beveiligd.

De huidige minister van Justitie Yesilgöz, de opvolger van Grapperhaus, laat via Twitter weten het verschrikkelijk te vinden dat de oud-minister nu bedreigd wordt. “Voormalig minister Grapperhaus heeft belangrijke stappen gezet tegen de georganiseerde misdaad. Dat hij nu bedreigd wordt is verschrikkelijk. Ik kan niet ingaan om de aard van de dreiging en getroffen maatregelen. Wel kan ik zeggen dat onze veiligheidsdiensten keihard werken aan zijn veiligheid. We zullen gezamenlijk een vuist moeten blijven maken tegen nietsontziende criminelen.”