Logo bredavandaag.nl
Een bovengemiddeld aantal kiezers toog naar de stemlokalen foto Ilse Lukken
Een bovengemiddeld aantal kiezers toog naar de stemlokalen foto Ilse Lukken
gemeenteraadsverkiezingen

Drukte bij stembureau station Breda

  Politiek

CENTRUM - Lage opkomst? Niet bij het stembureau op het station van Breda. Volgens stembureaucoördinator Remko van der Muren hebben er voor 9 uur al zo’n 300 mensen op het station gebruik gemaakt van hun stemrecht.


Het opkomstpercentage van de gemeenteraadsverkiezingen in Breda staat om 10 uur op 7,3%, gemeten over alle stembureaus.

Van der Muren is tevreden over de opkomst bij ‘zijn’ bureau. “Maar dat komt ook door de locatie. Veel mensen die hier komen stemmen gaan met de trein naar hun werk. Ze komen hier toch langs, dus stemmen is dan een kleine moeite.”

Maar Naomi de Vos (21) had naar eigen zeggen ook gestemd als ze niet ‘toevallig’ tegen het stembureau op het station aan was gelopen. “Je hebt er toch zelf belang bij. En als achteraf een andere partij wint dan ik in gedachten heb, dan zou ik mezelf toch afvragen of mijn stem niet doorslaggevend zou zijn geweest.”

Ondanks dat de gemeenteraadsverkiezingen in 2010 slechts een opkomstpercentage van 48% hadden, denkt Cees de Veer (68) niet licht over de gemeenteraadsverkiezingen. “Ik vind wel dat je moet stemmen. Nou heb je een keer de kans om invloed uit te oefenen, dan moet je ook gebruik maken van je democratisch recht.”

Ook druk bezig met het begeleiden van kiezers in het stembureau is oud-PvdA raadslid Bas Driehuijs. Maar in het stemhok zelf zegt hij geen woord over zijn politieke kleur. “Dat mag niet. Wij mogen de kiezers op geen enkele manier beïnvloeden. We hebben daar een speciale instructie voor gehad. Zelfs een flesje water of een pen van een politieke partij mogen wij niet gebruiken.”

Het stembureau op het station is open tot 20:00 uur.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief