Logo bredavandaag.nl
foto pepijn nagtzaam
foto pepijn nagtzaam
gemeenteraadsverkiezingen

Ook formatie PvdA, CDA, GroenLinks, SP en Breda’97

  Politiek

BREDA - SP, CDA, PVDA, GroenLinks en Breda97 gaan samen onderhandelen over de mogelijke vorming van een college. De partijen hebben daarvoor professor Smaling bereid gevonden tot een eerste informatieronde.


De partijen hebben de afgelopen week verkennende gesprekken gevoerd, zo melden ze in een gezamenlijke verklaring. “Die zullen komende tijd worden voortgezet richting een mogelijke formatie. Dat is de conclusie na consultatie zondagmiddag van de afzonderlijke fracties en besturen van die partijen. “

D66 en VVD hadden voor vandaag gesprekken gepland staan met informateur Paul Frissen en de verschillende partijen. Deze gesprekken zijn door deze partijen afgezegd. “We gaan eerst dit pad in”, aldus Peter Elbertse van het CDA in een toelichting.

De eerste gesprekken met Smaling en de vijf partijen vinden naar verwachting dinsdag plaats. D66 en VVD presenteerden zondag hun uitgangspunten voor een coalitieakkoord op hoofdlijnen. Elbertse: “Door met zijn tweeën aan de slag te gaan, hebben ze een meerderheid in de wachtkamer geplaatst. Ik weet niet of je weet wat er gebeurt in een wachtkamer? Precies, daar wordt gesproken.”

“Als wij vorige week meteen op basis van gelijkwaardigheid hadden kunnen aanschuiven, dan was dit niet gebeurd”, stelt Elbertse. Volgens de CDA-voorman had dat ook in lijn van de verwachtingen gelegen. Tijdens de eerste informatieronde op zaterdag 22 maart gaven de meeste partijen aan Frissen aan voortzetting van de huidige coalitie verdedigbaar te vinden. “Dat er dan voor wordt gekozen om met twee partijen te gaan schrijven, dat is hun keuze. Daarmee zet je wel een meerderheid aan de kant.”

Volgens Elbertse is er de afgelopen week geen contact geweest tussen D66 of VVD en zijn partij. “Natuurlijk kom je elkaar tegen, maar inhoudelijk is er niets besproken.”FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief