Logo bredavandaag.nl
Het ontwerp voor Study Studiopark dat aan de Rat Verleghstraat moet komen.
Het ontwerp voor Study Studiopark dat aan de Rat Verleghstraat moet komen.
studentenwoningen

Zorgen Westerpark over studentenstudio's Lunetstraat

  Politiek

BREDA - Het laatste woord is nog niet gesproken over de 224 studentenwoningen die aan de Lunetstraat moeten komen. Dinsdagavond werd daarover gepraat in de raadscommissievergadering. Voordat het plan gerealiseerd kan worden, moet nog een aantal hobbels genomen worden.


Omwonenden - die aan de overkant van het spoor wonen - hebben nog moeite met het plan. “We zijn niet tegen de bouw van het studentencomplex, maar we vrezen voor geluidsoverlast. Niet van studenten, maar van de weerkaatsing van het geluid van de treinen tegen het studentencomplex, terug naar onze woning”, vertelde een inspreker. “Volgens de normen hebben we nu al geluidsoverlast van het spoor.”

“Als je dan een complex van 80 meter breed en twaalf meter hoog neer zet, dan wordt dat alleen maar erger. Volgens de wet geluidshinder is 68 decibel het maximale geluidsniveau. Als dat hoger is, dan zijn nieuwe ontwikkelingen onmogelijk. En nu al is het bij sommige woningen 74 decibel, dus te hoog.” Geluid wordt gemeten op een logaritmische schaal. 3 decibel meer is een verdubbeling van geluid.

Daarnaast waren er zorgen over de tijdelijkheid van de woningen. Als de studentenwoningen een tijdelijk karakter krijgen (tien jaar, red.), dan zijn ze veel sneller te realiseren. Bepaalde regelgeving is dan losser. Dat was in eerste instantie het idee, maar nu werd er gesproken over een periode van 25 jaar. Dat zou zorgen dat de realisatie mogelijk vertraagd wordt.

Het driehoekige complex krijgt een stadsparkachtig binnenterrein. De studentenwoningen worden ongeveer 24 vierkante meter groot, met een eigen keukenblok, toilet en douche. De campus krijgt een gezamenlijke wasserette en voldoende auto- en fietsparkeergelegenheid. De studio's gaan ongeveer 530 euro per maand kosten.

Die huurprijs was voor verschillende partijen ook een struikelblok. “Dat is veel te hoog voor studenten”, was een veelgehoord geluid. Maar op de studio’s kan een huursubsidie worden aangevraagd. De kale huurprijs wordt onder die subsidiegrens gesteld, alles daarboven wordt gerekend als servicekosten. Op die manier is het voor studenten goed te betalen.

De partijen hebben zich in de raadscommissievergadering niet duidelijk uitgesproken over het plan. Wethouder Bergkamp heeft beloofd met de omwonenden te gaan praten en te proberen de zorgen wat betreft geluidsoverlast weg te nemen. Hij wil ook op zoek gaan naar manieren om die te beperken.

Op 19 juni spreekt de gemeenteraad zich uit over het plan.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief