Logo bredavandaag.nl
De Boschpoort gevangenis hield bij uitzondering de deuren voor bezoekers open foto Katinka Salden
De Boschpoort gevangenis hield bij uitzondering de deuren voor bezoekers open foto Katinka Salden
de Koepel

Mogelijk dinsdag besluit asielzoekers Koepel

  Politiek

BREDA - Het college neemt mogelijk dinsdag een besluit over de opvang van asielzoekers in de gevangeniscomplex. Die indruk hebben Wijkraad Stadshart en Platform Boschstraat gekregen uit het overleg met wethouder Bergkamp afgelopen woensdag.


De gemeente kreeg deze maandag het verzoek van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) gevangenis De Boschpoort beschikbaar te stellen voor opvang van asielzoekers. Het zou gaan om maximaal 390 personen. Burgemeester Van der Velden stelde dinsdag dat een besluit een kwestie van weken zou zijn. “Wellicht sneller, wellicht langer, u moet me daar niet op vast pinnen.”

Mikel de Jongh, voorzitter van Platform Boschstraat, geeft aan dat er voor dinsdag nog een brief naar de gemeente gaat. In de brief uiten de betrokken raden en het platform hun zorgen over de opvang van asielzoekers in het centrumgebied. Volgens De Jongh deelt de wethouder de zorgen van de bewoners en de ondernemers. De voorzitter kreeg van de wethouder de indruk dat de gemeente weinig middelen heeft om het verzoek af te wijzen.

De grootste zorg van het platform is de veiligheid in de Boschstraat. “Wij proberen al langer iets te doen aan de overlast van drugsdealers en leegstaande panden”, zegt De Jongh. “De Boschstraat is de meest logische route naar de binnenstad. Wij vrezen dat de problemen daarmee niet minder worden.”

“Er is nog niets bekend over de populatie”, zegt Jan de Bakker van Wijkraad Stadshart. “Niet waar ze vandaan komen, mannen, vrouwen, gezinnen. De gemeente heeft nog niets kunnen vertellen.” Volgens De Bakker is de opvang voor maximaal twee jaar maar hij heeft zijn twijfels. “We zien wel vaker dat de tijdelijkheid betrekkelijk is.”
De locatie vindt De Bakker op zijn zachts gezegd ongelukkig. “Wij hebben al te kampen met geluidsoverlast, overlast door evenementen, er was een Visie Binnenstad, daar komt dan ook een streep door.”

Een woordvoerder van het COA gaf in een eedere reactie al aan dat de urgentie hoog is.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief