Logo bredavandaag.nl
Verschillende huurwoningen in de Heuvel kampen met ernstige vochtproblemen. foto Pepijn Nagtzaam
Verschillende huurwoningen in de Heuvel kampen met ernstige vochtproblemen. foto Pepijn Nagtzaam

SP: Zijn de verwarmingsketels in de schimmelwoningen levensgevaarlijk?

  Politiek

BREDA - De SP in Breda maakt zich ernstig zorgen over de staat van de verwarmingsketels in bepaalde huizen in de wijk Heuvel. Aanleiding is een vrouw die deze week een koolmonoxidevergiftiging opliep door een lek in haar ketel. Jaarlijks sterven er tientallen mensen door deze geurloze, kleurloze en onzichtbare sluipmoordenaar.


De lekkage ontstond in een van de huizen die bekend zijn geworden onder de naam schimmelwoningen. De huizen staan al tien jaar op de nominatie om gesloopt te worden. WonenBreburg heeft vorig jaar toegezegd gezinnen met kleine kinderen met spoed naar andere huizen over te plaatsen en de onveilige situaties aan te pakken. Op die basis zijn al veel mensen uit de wijk verhuisd.

Fractievoorzitter van de SP Bas Maes wil nu van het college weten wat de specifieke toedracht is van de lekkage en of het hier gaat om een structureel probleem. Mocht de lekkage een gevolg zijn van slecht onderhoud dan wil de partij dat het stadsbestuur de eigenaar, WonenBreburg, hierop aanspreekt.

Verder voelt de SP er wel voor om de woningcorporatie te verplichten met een onderhoudsplan te komen voor gasgestookte ketels. Daarnaast zou de veiligheid volgens de partij vergoot kunnen worden met koolmonoxidemelders.

Onderhoud voor verwarmingsketels is in Nederland sinds enige jaren niet meer verplicht. Vorige week werd bekend dat in 2013 83 slachtoffers zijn gevallen door slecht functionerende installaties. FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief