Logo bredavandaag.nl
Stemmen tellen PS 2015.
Stemmen tellen PS 2015. (Karin Fleur)

Stembureau 77: 'Ik heb geen idee waar dat over gaat joh'

  Politiek

BREDA - Woensdagmiddag ging Breda naar de stembus voor het waterschap en de provincie. Op tientallen plekken werden stembureaus opgetuigd, zo ook in basisschool De Boomgaard. Het feest der democratie bleek daar vooral een speurtocht naar ingangen, kandidaatsnamen en zingeving.


De geur van basisschool
Het is nog maar net licht wanneer de deuren van stembureau 77 officieel opengaan. Binnen hangen kleurige tekeningen van de schoolkinderen aan de muur, het ruikt er naar basisschool. Een mengeling van zandbakzand, geschilde appels en rubberen vloerbekleding. Het gebouw is leger dan normaal omdat de juffen en meesters een studiedag hebben en de scholieren vrij zijn. Toch komen veel kinderen even naar school om hun ouders te helpen met het stemmen. “Gek he, vreemde mensen in je gymlokaal”, zegt een moeder tegen een dochter die zich verlegen achter haar benen verschuilt.

Dijkgraaf
Sommige ouders doen een poging om uit te leggen waar er precies voor wordt gestemd. “We kiezen de Dijkgraaf, die zorgt voor het water enzo”, legt een moeder uit. Zuchtend bekijkt de stemmer de lijst met namen in het stemhok. “Dan maar de eerste vrouw”, mompelt ze. Sommige mensen geven van tevoren al aan niet deel te willen nemen aan de waterschapsverkiezing. “Ik heb geen idee waar dat over gaat joh”, zegt een juf die tussen de bedrijven door haar stem uitbrengt.

Op een gegeven moment komen er klachten binnen dat het stembureau moeilijk te vinden is. Een inspectie buiten leert dat sommige aanwijsbordjes van het stembureau zijn omgewaaid en weer verkeerd zijn opgehangen. Kiezers die nu trouw de bordjes volgen lopen in een vicieuze cirkel rondom het stembureau. Gelukkig blijken de meeste mensen geen lemming en weten ze het stembureau zelfstandig te bereiken.

Merci
Na een kleine ochtendspits keert de rust terug in het gymlokaal. Het doosje Merci-chocolaatjes, geschonken door de gemeente, wordt door de stembureauleden sneller geleegd dan dat de stembussen worden gevuld. Op de achtergrond klinkt het geroezemoes van leerkrachten die educatieve tips uitwisselen. Een fotograaf van BN DeStem komt langs om een paar plaatjes te schieten en ook de algemene voorzitter van de stembureaus in Breda laat zijn gezicht even zien. Burgemeester Paul Depla laat iets van zich horen via een sms. De stembureauleden worden bedankt voor hun bijdrage aan de democratie.

Net voor de wisseling van de wacht van de stembureauleden komt er een oudere man het stembureau binnengelopen. Hij wil voor zichzelf en zijn vrouw stemmen en heeft twee namen van een SP- en CDA-kandidaat op een briefje staan. Het uitbrengen van de stemmen blijkt nog een hele klus. De man spreekt slecht Nederlands en kan ook niet goed zien. Met hulp van de loep en aanwijzingen van de stembureauleden achter de tafels brengt de bejaarde met veel moeite zijn stem uit. “Nu klaar?” vraagt de stemmer nadat hij de papieren in de stembus heeft gegooid. FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief