Basile Lemaire (CDA) bij de installatie van het college van Breda'97, CDA, GroenLinks, PvdA en SP op 15 mei 2014.
Basile Lemaire (CDA) bij de installatie van het college van Breda'97, CDA, GroenLinks, PvdA en SP op 15 mei 2014. (Peter Visser)

Raadslid Basile Lemaire stapt per direct op bij CDA

  Politiek

BREDA - Raadslid Basile Lemaire verlaat per direct de gemeenteraadsfractie van CDA Breda. Dat maakte Lemaire dinsdagmiddag bekend. Volgens het raadslid is er een onwerkbare situatie ontstaan. Lemaire houdt zijn zetel en gaat als eenmansfractie verder.


Zijn opstappen heeft voornamelijk te maken met de grote rol die het CDA volgens hem heeft gespeeld bij de val van de coalitie in juli 2015. Na die val bleek dat VVD en D66 wél wilden praten met CDA, maar absoluut niet meer met fractievoorzitter Peter Elbertse. Lemaire vroeg zich af waarom dat zo was en is op eigen houtje begonnen aan een reconstructie. Hij meldde zijn bevindingen aan de commissie die onderzoek deed naar het missen van de nieuwe coalitie. Daar is volgens hem veel te weinig mee gedaan.

'CDA legt geen verantwoording af'
Pas vijf maanden na de coalitiebreuk, op 16 december, kwam er een algemene ledenvergadering. Daarbij werd gezegd dat er naar de toekomst gekeken moest worden. Het verleden bleef het verleden, aldus Lemaire. "Het lijkt alsof het CDA geen verantwoording wil afleggen." 

De CDA'er kon zich niet verenigen met de gekozen koers. “Deze gebeurtenissen hebben niets te maken met betrouwbaar bestuur, dat hadden we als CDA nooit mogen tolereren." Volgens Lemaire is dergelijk gedrag de bron van 'het groeiende wantrouwen van de samenleving in de politiek'. Het CDA besloot tijdens de algemene ledenvergadering half december dat de fractie in januari 'in therapie moest'. Onder begeleiding zou de fractie weer de neuzen dezelfde kant op moeten krijgen. 

'Ik kan zo niet verder'
Lemaire is echter duidelijk. "Ik heb gezegd: eerst de feiten op tafel, en verantwoording afleggen. Pas daarna heeft het zin om naar de toekomst te kijken. Op deze manier wil en kan ik hier niet mee verder. Ik kan daarom niet langer deel uitmaken van de CDA-fractie."

Lemaire is niet het eerste raadslid dat sinds de vorige verkiezingen zich afscheid van zijn fractie. Eerder moest Jamal Nouhi noodgedwongen de PvdA verlaten nadat de verhoudingen tussen hem en de partij verstoord waren. Later sloot hij zich aan bij fractie BOB. Zijn afscheiding zorgde er destijds voor dat de coalitie van CDA, PvdA, GroenLinks, Breda'97 en SP met een meerderheid van slechts één verder moest. Dat zette de coalitie  onder grote druk.

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief