Logo bredavandaag.nl
Jeroen Bruins bij de start.
Jeroen Bruins bij de start. (Wijnand Nijs)

Bruijns en Bergkamp op kieslijst CDA: 'Meer regionale betrokkenheid'

  Politiek

BREDA – Het CDA heeft de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer verkiezingen gepresenteerd. Op de lijst staan twee Bredase namen., die van Bob Bergkamp en Jeroen Bruijns. Laatstgenoemde staat alleen in de regio Midden- en West-Brabant op de lijst.


“Dat heeft te maken met de staartlijsten waar het CDA gebruik van maakt”, vertelt woordvoerder Ernst Welij van de partij. “Op de laatste vijf plaatsen staan dan mensen uit de regio. Wij kiezen daarvoor om meer regionale betrokkenheid bij de landelijke verkiezingen te creëren.”

En dus werd Jeroen Bruijns (27) gevraagd voor de kandidatenlijst. Hij staat op plaats 50 in de regio Midden- en West-Brabant. “Dat wil zeggen dat ik minimaal 16.000 voorkeursstemmen moet krijgen om in de Tweede Kamer te komen” aldus Bruijns. “Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen had ik er 1.000 in Bavel, dus ik zoek er nog 15.000.”

Toch is de landelijke politiek niet perse een doel voor Bruijns. “Toen ze me vroegen moest ik er even goed over nadenken. Ik zit nu in de gemeenteraad in Breda en ben eigenlijk nog lang niet klaar in de stad”, aldus Bruijns. “Ik heb ja gezegd omdat je op deze manier een brug kan slaan tussen Den Haag en de regionale politiek.”

Helemaal onbekend is hij niet in Den Haag. “Ik heb daar een tijd gewerkt en tijdens mijn werk als gemeenteraadslid heb ik een aantal onderwerpen, zoals overlast van het spoor, ook naar Den Haag gebracht. Het is ontzettend hard werken daar, maar mocht ik gekozen worden zie ik het als een voorrecht wat je krijgt.”

Bruijns heeft vertrouwen in een goede verkiezingsuitslag voor zijn partij. “Sommige partijen zullen proberen er een twee of driestrijd van te maken, maar daarvoor is het politieke landschap nu te versnipperd. Misschien is het in roerige tijden als deze wel goed dat er een wat rustigere partij aan de macht komt.” Op 14 januari presenteert het CDA het verkiezingsprogramma. “Mensen zullen het misschien afschrijven als een somber programma, maat het is wel het gevoel dat leeft bij de bevolking.” FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief