Logo bredavandaag.nl
Yvonne Keulaars

Stemmen tellen in Breda is vooral vouwen, vouwen en vouwen

  Politiek

HAAGSE BEEMDEN – De stembussen zijn gesloten: het tellen kan beginnen. Ook bij het stembureau op Nutsbasisschool De Hoogakker, één van de meer dan 80 stembureaus in Breda. Hoe gaat dit precies in zijn werk?


Iets voor het sluiten van de stembussen druppelen de laatste mensen nog binnen. Totdat de klok negen uur slaat en de voorzitter laat weten dat het tellen kan beginnen. In de gymzaal van de basisschool worden de sloten van de stembussen gehaald. De stembureauleden kieperen de grote kliko’s om, waardoor de berg met 1424 stembiljetten op de grond belandt.

Dan begint het grote vouwen. Ieder lid van het stembureau begint met het openvouwen van de grote stembiljetten. Dit jaar staan er in Bredamaar liefst 26 partijen op de lijst, wat leidt tot 903 personen.

“Ik dacht dat ik bij de VVD veel Klaas Dijkhoff zou zien, maar dat valt me nog tegen”, laat een van de stemmentellers beteuterd weten. Het zijn de kleine conversaties tijdens het tellen. 

Een vrouw loopt met een grote stapel opengevouwen stembiljetten onder haar arm naar de lerarenkamer. Hier worden de stemmen van de grootste acht partijen gesorteerd. “Alles hoger dan lijst acht leggen we op een aparte stapel. Die verdelen we later weer”, zegt de voorzitter.

De bordjes met nummers negen tot en met zesentwintig staan uitgestald over de donkere gang van het schoolgebouw. Donker? “We moeten het ermee doen”, aldus de Bredase stemmenteller. “We kunnen de lichtknop niet vinden. Maar ik denk dat dit centraal geregeld wordt.”

Ondertussen wordt de volgende stapel opgehaald om verdeeld te worden. “Van de hele stapel die ik heb, is maar één voor GroenLinks”, deelt een teller mee. Andere partijen als VVD, D66 en CDA komen regelmatig voorbij.

Het einde van het openvouwen van de stembiljetten is in zicht. Na een klein uur zijn de leden klaar met openvouwen. Ze vertrekken naar de lerarenkamer, waar ze vol goede moed beginnen met het sorteren van de stemmen. “Gaat het hier allemaal goed?”, vraagt de voorzitter. De donkere gang begint aardig vol te raken met stembiljetten. Ook de kleinere partijen krijgen dus stemmen van kiezers uit dit deel van de Haagse Beemden.

Na het verdelen op partij, moeten biljetten ook nog het aantal stemmen per kandidaat geteld worden. Alles wordt daarna nog drie keer nageteld onder het vier-ogen principe. Daarna moet de voorzitter het proces-verbaal afleveren op het stadhuis. De avond is nog lang.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief