Logo bredavandaag.nl

VVD: zet mensen uit bijstand aan het werk in tuinbouw

  Politiek

BREDA - De VVD wil Bredase bijstandsgerechtigden inzetten in de tuinbouwsector. Wie niet meewerkt riskeert, als het aan de liberalen ligt, een korting op zijn uitkering of zelfs het stopzetten daarvan.


"Het is van de zotte dat er mensen van duizenden kilometers ver naar Breda moeten komen om het werk te doen, terwijl er veel gezonde mensen in Breda een bijstandsuitkering ontvangen", stelt de VVD in raadsvragen aan B en W.

De raadsleden Eddie Förster en Thierry Aartsen constateren dat het goed gaat met de tuinbouwsector in deze regio. Het seizoenswerk werd voorheen vaak gedaan door Polen en andere Oost-Europeanen, maar die zijn steeds moeilijker te vinden. Gevolg: de tuinders hebben een nijpend gebrek aan medewerkers.

"Het tekort aan personeel staat in contrast met het aantal mensen dat de bijstand in is gekomen in Breda. Dit is namelijk toegenomen", schrijft het VVD-duo. "Ondanks dat deze mensen een bijstandsuitkering ontvangen en lange tijd zonder werk zitten, vullen zij niet het tekort aan arbeidskrachten in de tuinbouwsector op."

Daar moet verandering in komen, vinden Förster en Aartsen.  Zij roepen B en W van Breda op om zo snel mogelijk in gesprek te gaan met agrarische bedrijven en 'alles in het werk te zetten' om Bredanaars met een bijstandsuitkering aardbeien te laten plukken of asperges te laten steken. Uit de vragen die zij stellen, blijkt dat de VVD dwang niet schuwt. Zo luidt hun slotvraag: "Is het college bereid om uitkeringen te korten of stop te zetten op het moment dat mensen weigeren om dit werk te accepteren of aan te nemen?"

In een toelichting zegt Förster: "Als mensen hun kansen op een baan zelf verkleinen, moet je daar consequenties aan verbinden." Hij beseft dat niet elke bijstandsgerechtigde in staat zal zijn om in de tuinbouw te werken. Maar wie dat wel kan, zal aan de slag moeten. "Het kan fysiek wat zwaarder zijn, aan de andere kant hoef je er ook geen twee masteropleidingen voor te hebben gevolgd. Wij willen mensen die kúnnen werken ook zo snel mogelijk weer aan het werk krijgen." 

 

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief