Logo bredavandaag.nl
Pinacol

Gemeente Breda past oud wetsartikel 'stoepkrijtverbod' aan

  Politiek

BREDA  - De gemeente Breda gaat het gewraakte wetsartikel van het plaatselijke stoepkrijtverbod aanpassen. Dat meldt een woordvoerder van de gemeente naar aanleiding van de vele reacties op sociale media na schriftelijke vragen van GroenLinks.   


In een reactie geeft de gemeente aan dat het betreffende artikel al sinds 1970 in de Algemene Plaatselijke Verordening staat. "Het is natuurlijk bedoeld om permanente, milieuonvriendelijke en/of commerciële grootschalige/oneigenlijke uitingen aan te kunnen pakken. Daar is nooit normaal gebruik van stoepkrijt mee bedoeld", aldus de zegsman.

De gemeente Breda noemt het vanzelfsprekend dat dus ook nooit op dit wetsartikel gehandhaafd is. "En dat gaan we natuurlijk niet doen ook. Sterker nog: als blijk van waardering voor alle creativiteit in Breda van jong en oud roepen we iedereen op om een mooie krijttekening te maken en een foto daarvan te delen via Twitter, Facebook of Instagram met daarbij #stoepkrijtbreda." Tekeningen kunnen ook opgestuurd worden naar contact@breda.nl. De mooiste creatie wordt in ieder geval beloond met een plekje op de Facebookpagina van de gemeente Breda. 

GroenLinks gaf maandag aan dat in de APV staat dat het verboden is om “zonder schriftelijke toestemming van de rechthebbende (...) met kalk, krijt, teer of een kleur of verfstof een afbeelding, letter, cijfer of teken aan te brengen.” De GroenLinks-raadsleden Merijn Scheifes en Jos Koniuszek vinden dat Breda deze ‘kinderachtige overbodige regels’ zou moeten schrappen uit de APV. Dat gaat de gemeente nu dus ook doen. 

Ook burgemeester Paul Depla heeft via Facebook gereageerd, nadat hij het artikel over de betreffende wet op BredaVandaag had gelezen. "Een verbod op stoepkrijttekeningen. Serieus? In Breda? Dat kan toch niet waar zijn?", las zijn reactie. "Ik ben daarom eens goed gaan kijken wat er nu speelt. Het blijkt om een verbod uit de jaren 70 te gaan."

Paul Depla on Twitter


FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief