Logo bredavandaag.nl
de gemeenteraad vergadert, donderdag 7 september 2017. Het is de eerste keer dat de raad op deze nieuwe wijze bijeen is.
de gemeenteraad vergadert, donderdag 7 september 2017. Het is de eerste keer dat de raad op deze nieuwe wijze bijeen is. (Wijnand Nijs)

Primeur met Algemene Beschouwingen in Raad Breda

  Politiek

BREDA - De gemeenteraad van Breda beleeft donderdag een primeur. Voor het eerst houdt de raad Algemene Beschouwingen kort na de presentatie van de begroting door het college. “Het doel is om meer politiek debat te krijgen”, vertelt VVD-fractievoorzitter Thierry Aartsen.


Aartsen nam samen met Peter Elbertse (fractie Elbertse/Groeneweg, voorheen CDA) het initiatief voor de gewijzigde opzet. “We vonden dat er teveel tijd tussen de presentatie van de begroting zat en de behandeling, namelijk anderhalve maand. Bovendien ging dat debat vaak over details, als wat bedoelt de wethouder met dit op pagina zoveel.”

In de nieuwe opzet krijgt elke fractievoorzitter maximaal zeven minuten om zijn of haar verhaal te doen. “Daarin kan iedereen aangeven wat hij of zij wil met de stad, in plaats van alleen vragen te stellen over details”, geeft Aartsen aan.

De fracties hebben een paar tips gekregen van de griffie, geeft de VVD’er aan. “Hou je eigen politieke verhaal, ga kort in op de presentatie van het college en geef een reflectie op de keuzes en ambities die het college geeft.”

Daarna kunnen collega raadsleden het debat aangaan met de fractievoorzitter. “Het moet leiden tot minder bestuurlijk gedoe en een politiek scherper debat. De Bredanaar weet daardoor beter waar de politieke partijen voor staan. Ik verwacht ook dat het debat scherper gevoerd gaat worden.”

Ton Schoenmakers van de raadsgriffie geeft aan dat de nieuwe opzet ook tot betere moties moet leiden. “Voorheen kwamen die als eerste aan de orde in de raadsvergadering waarin de begroting werd behandeld, nu kunnen fracties ze een week van tevoren aankondigen in een oordeelsvormende sessie en op zoek gaan naar medestanders.”

Mede-initiatiefnemer Peter Elbertse is blij met deze nieuwe opzet. “Het is mooi dat we nu eerder onze eigen visie op de begroting kunnen geven en meer met elkaar in debat kunnen gaan. Dat gaat dan over wat vind jij en wat vind ik, en minder over de techniek.”

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief