Logo bredavandaag.nl
De Tweede Kamerverkiezingen in Breda, woensdag 15 maart 2017.
De Tweede Kamerverkiezingen in Breda, woensdag 15 maart 2017. (Amber Janssen)

‘90 stembureaus bij komende raadsverkiezingen Breda’

  Politiek

BREDA - Breda heeft naar alle waarschijnlijkheid bij de komende gemeenteraadsverkiezingen 90 stembureaus in plaats van de 81 die er bij de vorige waren. Die verwachting spreekt burgemeester Depla uit in antwoord op vragen van de SP.


SP-fractievoorzitter Bas Maes stelde tijdens het vragenhalfuurtje in de raadsvergadering dat elke verkiezing van alles uit de kast getrokken wordt om meer stemmers te trekken. Zo worden de gekste plekken omgebouwd tot stembureaus. Volgens SP Breda is dit niet de juiste oplossing voor het trekken van meer stemmers.

Maes wees de burgemeester erop dat een meerderheid van de raad in mei al voor extra stembureaus was en dat Depla toen ook zijn toezegging heeft gegeven. “Maar het daadwerkelijk uitbreiden van het aantal stembureaus gebeurt vervolgens nog niet. Hoe staat het met die extra stembureaus?”

“De zoektocht naar extra stemlokalen is in een vergevorderd stadium”, laat burgemeester Depla in de debatraad weten. “We hebben vooral gekeken naar de ‘blinde vlekken’ op de kaart van Breda, de afstand tussen stembureaus en de dichtheid van het aantal stemgerechtigden.” Momenteel zijn er 81 bureaus in Breda waar inwoners hun stem uit kunnen brengen. “In 2018 willen we dit aantal uitbreiden naar 90”, aldus Depla.

Het vinden van een stembureau is niet altijd een gemakkelijke klus. “Gebruikers willen hun ruimte niet altijd direct afstaan. Dat is bijvoorbeeld in het Westeinde ook zo”, verklaart Depla tijdens de raadsvergadering. “Maar we doen er alles aan om het voor elkaar te krijgen. De inzet is er. Ik heb er alle vertrouwen in.”

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief