Logo bredavandaag.nl
file

Buurtbewoners fel tegen verbreding Zuidelijke Rondweg

  Politiek

BREDA - Buurtbewoners verzetten zich tegen de plannen voor de verbreding van de Zuidelijke Rondweg. Zij gaven afgelopen donderdag tijdens de raadsvergadering te kennen stappen te gaan ondernemen als de plannen van de gemeente door worden gezet.


Volgens de plannen start de gemeente met de aanpassingen aan de Zuidelijke Rondweg halverwege 2018. De weg wordt dan verbreed op de kruisingen bij de Fatimastraat en de Baronielaan. Dit moet filevorming tegengaan en zorgen voor een sneller afwikkelingen van in- en uitvoegend verkeer. De kosten van deze verbredingen bedragen drie miljoen euro.

Bewoners zijn echter niet blij met deze plannen. Onlangs werden er 89 handtekeningen opgehaald aan de Franklin Rooseveltlaan en 50 aan de Mozartlaan en Vriesdongen. Lawrence van Woensel en Frank Timmer, bewoners in het gebied, spraken tijdens de vergadering namens meerdere buurtbewoners. Zij lieten onder andere een presentatie zien en hielden fel betoog tegen de plannen.

Van Woensel en Timmer ergeren zich vooral aan de wijze waarop de gemeente omgaat met buurtbewoners. “Vlak voor de vakantie is het voorlopige ontwerp ontvouwd. Er is toen een actiegroep ontstaan en we hebben een brief geschreven. Vervolgens was er een inspraakavond, maar van inspraak was weinig sprake”, vertelt Lawrence van Woensel. “Er werd daar eigenlijk gezegd dat alles gewoon doorgevoerd ging worden. Niet echt sjiek.”

Volgens Van Woensel is het allemaal nogal onwerkelijk. “Vroeger was het hier vierbaans. Dat is in de loop der jaren niet voor niets naar twee banen gegaan. Ik zie het al gebeuren dat er uiteindelijk weer teruggegaan wordt naar vierbaans. Als deze salamitactiek zo wordt doorgezet, dan gaan wij stappen ondernemen.”

Het lijkt er volgens de actiegroep op dat de nadruk niet wordt gelegd op de belangen voor de bewoners, maar op de belangen van de gemeente. “De gemeente geeft steeds aan dat dit voor hen een belangrijke doorvoerroute is, maar er wordt nauwelijks naar onze belangen gekeken”, vertelt Van Woensel.

Het aantal mensen dat zich aansluit bij de actiegroep wordt steeds groter. “Ik heb al erg veel telefoontjes gehad”, laat Van Woensel weten. “Er zijn namelijk genoeg andere oplossingen voorhanden, maar de gemeente lijkt daar niets mee te doen.”

Binnenkort vindt er een tweede beeldvormende sessie plaats in de gemeenteraad. Ook zijn er naar aanleiding van de vergadering een hoop raadsvragen gesteld die beantwoord zullen gaan worden. “Nog even afwachten dus”, zegt Van Woensel. “Als er ergens een besluit valt, gaan we aan de slag.”

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief