Pixabay

Opnieuw meldpunt vuurwerkoverlast GroenLinks

  Politiek

BREDA - GroenLinks Breda opent voor de vierde keer een digitaal meldpunt voor vuurwerkoverlast. 30 samenwerkende GroenLinks-fracties hopen hiermee vooral gevaarlijk consumentenvuurwerk aan banden te leggen.


Sinds de website ‘Meldpunt Vuurwerkoverlast’ begin deze week online ging, zijn er in Breda 59 meldingen (stand 16.00 uur, woensdag 27 december) van overlast binnengekomen. De partij stuurt de verzamelde gegevens na de jaarwisseling naar gemeente Breda.

“De data wordt verzameld en aangeboden om te laten zien hoe groot de overlast is. We doen het voor die vierde keer in Breda, dus we kunnen kijken hoe het zich ontwikkelt door de jaren en wat de gevoelige plekken zijn,” aldus Jos Koniuszek, fractievoorzitter van GroenLinks Breda.

Ondanks dat gemeente Breda tijdens deze jaarwisseling niet met vuurwerkvrije zones werkt, pleit GroenLinks voor verdere maatregelen. De politie zou momenteel onvoldoende mankracht kunnen leveren om zulke zones te overzien en moet prioriteiten stellen. Volgens Koniuszek is dat begrijpelijk, maar toch is hij van mening dat plekken zoals kinderboerderijen en zorgtehuizen wel degelijk extra aandacht verdienen.

Het meldpunt stelt bezoekers in staat om anonieme meldingen van vuurwerkoverlast in hun buurt te maken. In de afgelopen jaren kampte de website met veel spam en valse meldingen. Nieuwe meldingen verschijnen voortaan pas op de website na een controle. “Spam kun je traceren en de website wordt nu continu gemonitord om zoveel mogelijk te voorkomen dat er spam-aanvallen plaatsvinden”, benadrukt Koniuszek.

Het meldpunt is een onderdeel van een landelijk initiatief waarbij vele instanties en particulieren zich sterk maken voor een verbod op consumentenvuurwerk vanaf 2020.

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief