Wijnand Nijs
gemeenteraadsverkiezingen

'Als je niet stemt heb je geen recht van spreken'

  Politiek

BREDA - Veel mensen zijn toch nog bereid om na hun werkdag even langs het stembureau te gaan voor de gemeenteraadsverkiezingen. Op woensdagavond 21 maart staat er bij het Stadskantoor in Breda een uur voor sluiting van de stembureaus nog een rij van ongeveer twintig mensen.


 

De stemgerechtigden in de rij zijn het met elkaar eens het is zonde om niet te gaan stemmen. "Als je niet stemt heb je geen recht van spreken over de stand van zaken. Je moet je steentje bijdragen. Wij hebben hier in Nederland de vrijheid om te stemmen", vertelt Perry Sturm. "Het is zonde om niet je stemrecht niet te gebruiken."

Felix vindt dat als je niet stemt, je stem naar de winnende partij gaat. "Ik heb gebrek aan vertrouwen in de gemeente. Daarnaast weet ik te weinig van de lokale politiek. Je ziet ze alleen wanneer ze het zelf nodig vinden. Daarom stem ik blanco voor de gemeenteraad en tegen de sleepwet." Een andere aanwezige vertelt juist dat je moet stemmen om invloed te hebben op je stad. "Ik heb de afgelopen jaren veel positieve ontwikkelingen gezien."

Nog iets minder dan een uur hebben mensen de kans om hun stem te laten horen. Daarnaast worden de stemmen geteld en komt rond tien uur de eerste tussenstand binnen.