De Bredase gemeenteraad.
De Bredase gemeenteraad. (Foto: Wijnand Nijs)

Breda steunt zoektocht naar oplossing kinderpardon

  Politiek

BREDA - Breda gaat het gesprek aan met de kabinetsleden over de toepassing en uitvoering van asielprocedures. Onderdeel van dat gesprek, dat collegeleden in VNG-verband gaan voeren, is ook te kijken naar een oplossing voor kinderen die meer dan vijf jaar in Nederland zijn. Zij dreigen nu uitgezet te worden.


De gemeenteraad heeft het college daartoe donderdagavond opgedragen in een motie die was ingebracht door de SP en GroenLinks. Die werd met meerderheid van stemmen aangenomen, alleen CDA en VVD stemden tegen.   

“Ik ben heel blij dat Breda deze boodschap wil uitdragen”, stelt Inge Verdaasdonk, die namens de SP de motie indiende. Breda sluit zich aan bij meer dan honderd gemeenten die eveneens al een dergelijk signaal hebben afgegeven.

In de motie constateert de raad dat er ongeveer 400 kinderen opgegroeid en geworteld zijn in Nederland, die al langer dan 5 jaar wachten op een verblijfsvergunning, maar dat zij door strikte toepassing van het meewerkcriterium in het huidige Kinderpardon, daarvoor niet in aanmerking komen.

Volgens de Bredase raad zorgt dit voor deze kinderen voor veel verwarring, onzekerheid en angsten en leidt het ook bij de medescholieren en sociale omgeving van deze kinderen tot verwarring en onbegrip. Dat kan volgens de aangenomen motie het vertrouwen in de overheid schaden.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief