De Lunet zoals 'ie ooit was.
De Lunet zoals 'ie ooit was. (Foto: Archief)

‘Vijf miljoen planschade Lunet minst slechte optie’

  Politiek

BREDA - De Bredase raad gaat instemmen met het betalen van zo’n vijf miljoen euro aan planschade aan de eigenaren van Winkelcentrum De Lunet. Dat werd duidelijk in de raadsvergadering van afgelopen donderdag.


Breda kreeg enkele weken geleden te horen van de rechter dat het verplicht is deze planschade uit te keren, of om het bestemmingsplan weer terug te veranderen van woningbouw in detailhandel. Dat laatste is eigenlijk geen optie, vertelt PvdA-raadslid Rob Sips. “Dan ben je verplicht vertragingsschade te vergoeden, dat kan oplopen tot bijna hetzelfde bedrag. Mocht de gemeente dan de deadline niet halen, dan ben je alsnog verplicht de planschade te vergoeden.”

Voor de raad voelde het bedrag en de afloop ongemakkelijk. “Het is een bouwkogel die we moeten doorslikken. Dat voelt zwaar”, stelt Sips. “Voor dat bedrag hadden we veel andere dingen kunnen doen.”

Sociale huur
Als het aan Sips en een meerderheid van de raad ligt, betaalt Breda dit onvermijdelijke bedrag en wordt de blik op de toekomst gericht. “Laten we er een mooi stukje stad van maken, wat mij betreft met sociale huur en middeldure koopwoningen.”

Helemaal voorbij is de discussie overigens nog niet. In de aanstaande debatraad komt het onderwerp wederom aan de orde. Aanleiding zijn twee aangekondigde moties. De SP pleit voor een breed raadsonderzoek naar de gang van zaken rond het NAC-stadion in samenhang met Stada Stores en de voorwaarden die toen zijn opgesteld voor de Lunet.

Reflectie
Ook het CDA kondigde aan een motie te overwegen. “Omdat we het goed zouden vinden dat er enige reflectie komt”, stelt raadslid Caspar Rutten. “Wij gaven al eerder aan dat de optie in natura (veranderen van bestemmingsplan, red.) een heilloze weg zou blijken te zijn. Nu is inderdaad gebleken dat dit geen optie was.”

Sips maakte donderdag al een aantal opmerkingen in die richting. “De wethouder zou eens met de juridisch adviseur moeten gaan praten, die dit wel een goede aanpak leek. En we hebben als gemeente schijnbaar in het verleden niet goed opgelet dat er een andere eigenaar was. Laat dat ook een leerpunt zijn.”

Volgens Rutten moet Breda nu vooruit. “Ik merk dat er toch nog wat gekissebis is met de eigenaren, maar er ligt nadrukkelijk een uitspraak van de hoogste rechter.”

FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief