Foto: CreativeCommons

'Mindervalidewc's verantwoordelijkheid organisatoren evenementen'

  Politiek

BREDA - Organisatoren van evenementen zijn verantwoordelijk voor het regelen van mindervalidewc's tijdens evenementen. Dat stelt wethouder Daan Quaars in een reactie op de actie van de vriendengroep van Joris. Die regelde afgelopen carnaval een privétoilet voor hun vriend die in een rolstoel zit, zodat hij gewoon mee de stad in kon.


Uiteindelijk maakte niet alleen Joris gebruik van het toilet. "Veel andere mensen die in een rolstoel zitten hebben ook gebruik gemaakt van het toilet. Het was een succes." Joris hoopt nu dat de gemeente het oppakt, zodat voortaan iedere rolstoelgebruiker gemakkelijk naar evenementen in de binnenstad kan. 

De gemeente verwijst naar de organisatoren van de evenementen. "Wij als gemeente zijn verantwoordelijk voor het verlenen van vergunningen", vertelt wethouder Daan Quaars. "Wij gaan niet over het plaatsen van mindervalidewc's. Wel kunnen we de organisatoren daar in adviseren." In het geval van carnaval is dat de Stichting Kielegat.

De gemeente werkt al een tijdje samen met Breda Gelijk. Dit is een platform voor mensen met een beperking en hun mantelzorgers. "Twee van de rolstoelgebruikers van Breda Gelijk zijn in samenwerking met de gemeente naar diverse Bredase evenementen geweest afgelopen tijd", vertelt Quaars. "We vroegen dan steeds naar hun ervaringen." Aan de hand van die ervaringen maakt de gemeente een lijst. "Het is een soort checklist", zegt Quaars. "Deze lijst leggen we voor aan organisatoren. Het is de bedoeling dat ze bij het organiseren van hun evenement rekeningen houden met de punten die erop staan." FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief