Foto: Bregje Kop

Nieuwe telmethode: 'Heel stuk rustiger en efficienter'

  Politiek

BREDA - Samen met ruim vijfenzeventig andere gemeenten doet Breda mee aan de 'proef centrale stemopneming' van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Donderdag vanaf 10.00 uur tellen dertig groepen de stembiljetten van de verkiezingen op kandidaat niveau in sportcentrum De Scharen. 


Omdat gemeenten vaak knelpunten ervaren met het handmatig tellen van de stembiljetten door stembureaus, probeert het ministerie het verkiezingsproces te verbeteren. Een tijdelijke experimentwet maakt dit mogelijk.

"Met deze telmethode is er een heel stuk meer rust", vertelt de Projectmanager Verkiezingen. "Er wordt niet allemaal meer rond de tafels en op en neer gelopen." Er wordt gewerkt in koppels. Hierdoor controleert iedereen elkaar. "Van de koppels heeft de een het turfformulier en de andere het stemformulier", legt de Projectmanager Verkiezingen uit. "De formulieren liggen al op lijstniveau, dus nu moeten alleen de kandidaten nog geteld worden."

Deze manier van tellen moet ervoor zorgen dat de kwaliteit omhoog gaat. "Het is veel transparanter. Ook is deze manier veel sneller, mits het goed gedaan wordt." De afgelopen week gaf de Projectmanager Verkiezingen trainingen aan stembureauleden en stemtellers. "Ik merkte daar, dat wanneer het tellen op de nieuwe manier goed gebeurde, het veel sneller is dan voorheen."

Iedereen van achttien jaar of ouder kon zich aanmelden als teller. "In totaal zijn er honderdtachtig tellers", vertelt de Projectmanager Verkiezingen. Veel jongeren hebben zich aangemeld als teller; Hierdoor zijn zij niet aanwezig op school. "Dat is hun eigen verantwoordelijkheid", vertelt de Projectmanager Verkiezingen. "In dit gebouw zit ook het CIOS. We hebben dus best veel mensen van deze school", zegt hij. "Iedereen krijgt een geringe vergoeding voor het tellen. Vijfenzeventig euro voor zes uren tellen."

Breda telde tijdens de verkiezingen van woensdag eenennegentig stembureaus. "Bij deze bureaus stonden minstens twee stembussen", legt de Projectmanager Verkiezingen uit. "Dat zijn er dus in totaal honderdtweeëntachtig. In Breda hebben we ongeveer honderdveertigduizend stemgerechtigden", aldus de Projectmanager Verkiezingen. "Ongeveer 50% daarvan is gaan stemmen. Dus dan kom je op 70.000 biljetten per verkiezing (provinciale staten en waterschap) die geteld moeten worden." Naar verwachting zijn alle stemmen rond 16.00 uur geteld.

Ook burgemeester Paul Depla kwam even een kijkje nemen. "Is het een beetje leuk werk of is het saai?", vraagt de burgemeester aan een tellende scholier. De scholier reageert lachend: "Het werk is niet erg, maar ik krijg er wel lamme armen van." De burgemeester loopt een rondje door de hal en moedigt de tellers aan. FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief