Korte tijd zat in dit pand Kickstart.
Korte tijd zat in dit pand Kickstart.

Harde roep politiek om aanpak pandeigenaren én krakers

  Politiek

BREDA - Eigenaren van al jaren leegstaande panden en braakliggende stukken moeten door de gemeente gedwongen worden actie te ondernemen. Pandeigenaren zouden via bestuursrecht moeten worden aangezet tot het 'omkatten' van hun pand tot woonruimte.


Dat stelt de SP in vragen aan het college naar aanleiding van het opnieuw gekraakte pand aan de Catharinastraat 87-89 in Breda, dat onlangs opnieuw werd gekraakt. Het pand is sinds 2003 niet meer in gebruik. Volgens de SP is het 'volstrekt onwenselijk dat panden in onze stad jaren leeg staan.'

Ook de VVD reageert op het nieuwe kraakgeval in de Bredase binnenstad. Vragensteller Rick Zagers wil het stadsbestuur vooral aanzetten tot actie om de krakers uit het pand te krijgen. Volgens de Bredase VVD moet het 'klaar zijn met kraken in onze stad'. Ook daarvoor zou het bestuursrecht ingezet moeten worden. Het college zou moeten kijken op welke manier dat kan. Handhaven van het kraakverbod zou volgens de liberalen de leefbaarheid van de stad vergroten.

In de brief aan het college stelt de SP dat kraken 'een symptoom is van een falend systeem'. Daarom zouden volgens vragensteller Michel Verschuren alle middelen die het bestuursrecht heeft, moeten worden ingezet om eigenaren van leegstaande panden te overtuigen tot het ombouwen van hun panden tot woonruimte.

In de vragen dringt Verschuren ook aan op een leegstandsverordening, die zou moeten voorkomen dat panden jarenlang leeg kunnen staan. Van het college wil hij weten of ze bereid is een leegstandverordening op te stellen. Als het gaat om leegstaande terreinen dan zou de gemeenten moeten besluiten het bestemmingsplan aan te passen als er 'in de voorzienbare toekomst' geen ontwikkeling gaat plaatsvinden onder het huidige bestemmingsplan.

Ook GroenLinks trekt bij het college aan de bel naar aanleiding van het kraakgeval. GroenLinks vraagt zich juist af of de huidige nood aan betaalbare woningen aanleiding is om in Breda soepel om te gaan met kraken, 'en zo te stimuleren dat pandeigenaren leegstaande ruimten in Breda vooral ook meer gecontroleerd als woonruimte beschikbaar stellen.' Deze fractie wil weten op welke manier pandeigenaren gestimuleerd kunnen worden 'zodat a´lle beschikbare ruimte zoveel mogelijk in omloop wordt gebracht en er op de korte termijn meer betaalbare woonruimte in Breda beschikbaar komt.'


 

FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief