Een restafvalcontainer bij het Dr Jan Ingen Houszplein.
Een restafvalcontainer bij het Dr Jan Ingen Houszplein. Foto: Wijnand Nijs

VVD: Camera bij containers om afvaldumpers te betrappen

Door: Wijnand Nijs Politiek

BREDA  - De Bredase VVD-fractie zegt helemaal klaar te zijn met inwoners die willens en weten afval en rommel naast de ondergrondse afvalcontainers zetten. De fractie pleit in vragen aan het college daarom voor cameratoezicht.

Camera's zouden voor een grotere pakkans moeten zorgen om zodoende daders te betrappen en te bekeuren. Breda zou daarmee het voorbeeld van Rotterdam volgen, waar door middel van cameratoezicht zowel de pakkans als de bewustwording bij inwoners vergroot wordt.

"Iedere Bredanaar heeft het recht op een schone en fatsoenlijke straat", stelt de fractie. "Helaas zien we in veel straten met afvalcontainers nog te vaak dumpingen. Soms is zelf te zien dat een totale huisraad naast de afvalcontainers is gedumpt."

Cameratoezicht zou daar een einde aan moeten maken. "Door middel van cameratoezicht laten we zien aan de buurt dat we de afvaldump-problematiek serieus genomen wordt."

De fractie wil van het college ook weten of er andere maatregelen genomen kunnen worden om het gedrag van overtreders te veranderen en om te zorgen voor meer bewustwording. "Uiteindelijk moeten we met zijn alle aan een schone en leefbare straat, wijk en stad werken."