Foto: Bredavandaag
Uitgelicht

Corona-teststraat verdwijnt uit Breda bij gebrek aan goede nieuwe locatie: 'Onvoorstelbaar'

  Politiek

BREDA - De corona-teststraat verdwijnt uit Breda. Dat maakte de GGD afgelopen week bekend. Omdat per 1 september het voetbalseizoen weer start, moet de GGD de huidige plek bij het Rat Verlegh Stadion verlaten. Er openen in West-Brabant drie nieuwe locaties, maar daarvan ligt er geen één in Breda. 'Onvoorstelbaar', noemt SP raadslid Inge Verdaasdonk het.


Per 1 september verdwijnt de teststraat uit Breda. Dan start het voetbalseizoen weer, en heeft NAC het terrein zelf nodig. De GGD is daarom al lange tijd op zoek naar nieuwe, geschikte locaties. Die vond de GGD in Roosendaal, Etten-Leur en Raamsdonksveer. Aan die locaties zitten veel eisen, legt de GGD uit. "De teststraat moet voor het publiek goed bereikbaar zijn, het moet overdekt zijn om ook in de wintermaanden de teststraat open te kunnen houden én er moet voldoende ventilatie mogelijk zijn omdat er auto’s doorheen rijden."

Dat een dergelijke locatie niet in Breda is gevonden, noemt Verdaasdonk van de SP 'onvoorstelbaar'. "Voor een stad met 180.000 inwoners is het toch vreemd dat er niet één locatie te vinden is welke gebruikt kan worden. Etten-Leur, Roosendaal en Raamsdonksveer is het wel gelukt, zoals vele andere steden en dorpen in Nederland. Maar Breda is er niet in geslaagd."

Het raadslid ziet een testlocatie in Breda als een noodzaak. "Juist om te voorkomen dat individuele besmettingen tot haarden kunnen uitgroeien is snel testen belangrijk. Omdat het onwenselijk is dat mensen met klachten gebruik gaan maken van het openbaar vervoer door de provincie heen of met derden een geruime tijd in een auto gaan zitten om maar bij een teststraat te kunnen komen zou er altijd een locatie in de buurt moeten zijn, dus een testlocatie in Breda zien wij als noodzaak."

Het raadslid heeft daarom vragen gesteld aan het college. Verdaasdonk wil onder andere weten of het college op de hoogte is van de situatie, en waarom er geen Bredase locatie kan worden gevonden. Zo wil ze onder andere weten waarom plekken als Breepark, Chasseveld, Bavelse Berg of Posthoorn geen ruimte kunnen bieden.