Marlies Tobias van Yoga Academy You Are The Buddha.
Marlies Tobias van Yoga Academy You Are The Buddha. Foto: Hans van Oijen

Aan de keukentafel met yogaleraar Marlies Tobias: ‘Kwaliteit verkoopt zichzelf’

Door: Hans van Oijen Rubriek

BREDA - Al in de tweede eeuw voor Christus zei de Indische wijsgeer Patanjali: “Yoga is het controleren van je gedachten.” Met zo’n geschieden kan je yoga niet als een mode verschijnsel afdoen. Marlies Tobias van de Yoga Academy You Are The Buddha in Breda kwam in aanraking met yoga en maakte er uiteindelijk haar beroep van.

Je zit op bijzondere locatie: het station van Breda. Kan je de keuze voor die locatie toelichten?

“Zeker! In de coronaperiode lag alles stil. Ik kon geen lessen geven in afgesloten ruimtes. Toen heb ik op het T-huis in het Valkenberg een A-viertje gehangen, waarbij ik mensen uitnodigde om op zondagochtend yogales te komen volgen in de buitenlucht. Mensen konden zelf beslissen of ze daarvoor een vergoeding achterlieten. Toen het weer minder werd, suggereerde iemand om de lessen naar binnen te verplaatsen. Die persoon noemde het evenementenplein in het station, daar waar die piano staat. Ik ben met de NS gaan praten, en die vonden dat geen goed idee, maar ze boden wel een ruimte te huur aan. Ik zag zo wel de voordelen en heb mij hier gevestigd. De locatie bevalt nog altijd uitstekend.”

Wat onderscheidt deze locatie van andere?

“Onze studio, uniek gelegen in het station van Breda tegenover Starbucks, is de enige in een treinstation in Nederland. Dit maakt ons gemakkelijk en duurzaam bereikbaar, zelfs voor bezoekers uit Rotterdam! Wat ons echt onderscheidt, is onze officiële certificering als internationaal erkende yogaschool. Iedereen kan zich yogadocent noemen, maar bij ons staat kwaliteit voorop. ‘Kwaliteit verkoopt zichzelf’, en dat is wat onze studio zo speciaal maakt.”

Yoga wordt door veel mensen toch gezien als een beetje zweverig rekken en strekken? Een vooroordeel?

“Haha, dat kan je wel zeggen. Je moet het zo zien: yoga bestaat uit vier basiselementen. Ik vat die maar samen als houding, adem, meditatie en zelfstudie. Het gaat te ver om hier over uit te weiden, maar ik kan je verzekeren dat er vormen van yoga zijn waar de deelnemers zo bezweet uit komen, alsof ze een rondje powerliften hebben gedaan. Maar je hebt inderdaad ook slaapyoga. Alle vormen hebben één ding gemeen: het heeft absoluut invloed op je welzijn. Dat is ook de reden waarom ik in deze wereld ben gestapt: het is mijn doel om mensen zich beter te laten voelen. Yoga heeft een positieve invloed op je gezondheid .”

“Het bewijs kan je simpel zelf achterhalen door maar eens met mensen te praten die dit op regelmatige basis doen. Dat is meteen ook mijn belangrijkste vorm van marketing; mond tot mond reclame. Maar je kan ook bewijs halen uit het feit, dat ik een programma heb geschreven voor long-covid patiënten in samenspraak met gemeente en huisartsen. Het succes is echt groot.”

“Een hele mooie bijkomstigheid van het long covid  programma vond ik, dat mensen met klachten eindelijk eens met gelijkgezinden in contact kwamen. Long covid patiënten stuiten op zoveel onbegrip, dat het heerlijk is om eens met mensen te praten die je wel begrijpen. Die lessen verzorgen we nog steeds.”

Hoe ben je er zelf ingerold?

“Na een bevalling zocht ik een middel om lichamelijk maar ook geestelijk aan de slag te gaan. Dat werd yoga. Ik was meteen verkocht. Het toeval wil, dat ik door het werk van mijn man twee periodes in Amerika heb gewoond onder andere in de buurt van Los Angeles. Dat is simpelweg het walhalla van de yogawereld. Het was een groeiproces. Ik heb een jaar basisopleiding gedaan, en vervolgens een vervolgopleiding van twee jaar. Ook nu ben ik weer bezig met een opleiding, die in de yogawereld wel het hoogst haalbare is. Maar vergis je niet, yoga is zo oud en veelomvattend, dat je eigenlijk nooit klaar bent met leren.”

Hoe verklaar je de overstap naar het ondernemerschap?

“Dat was eigenlijk een praktische afweging. Door het werk van mijn man kwam veel van de zorg voor onze kinderen op mijn schouders. Maar ik wilde ondertussen ook wel bezig zijn met iets anders. Dan is het wel heel makkelijk als je je eigen tijd kan indelen. En als er één manier is om je eigen tijd te bepalen, dan is het wel in ondernemerschap. Het is niet zo dat ik veel ondernemers in de familie had of dat het een vooropgezet plan was.”

Nooit spijt van de keuze om ondernemer te worden?

“O nee, ik vind met name leuk, dat het ondernemerschap zoveel verschillende aspecten kent. Of het nou de boekhouding is, andere zakelijke beslommeringen, of marketingaspecten. Ik vind het allemaal leuk, maar natuurlijk ligt mijn hart wel bij yoga zelf. Heerlijk om yoga docenten op te leiden. Ook het verzorgen van lessen is iedere keer weer een feestje. Het is gewoon een gegeven dat er rond deze plek een soort gemeenschap ontstaat van liefhebbers, of het nou docenten zijn of mensen die één keer in de twee weken komen. Als je er een keer aan begonnen bent, dan mis je het al snel als je het niet meer doet. Niet dat het verslavend is hoor, haha, maar ik ken veel mensen die echt geen les overslaan.”

Hoe ziet de toekomst van de Yoga Academy er uit?

“Ik zou graag meer studio’s openen, niet alleen om dichter bij mensen te zijn, maar ook om iets bijzonders te bieden. Denk aan onze speciale lessen voor mensen met long-covid en unieke yoga retreats organiseren. Zo hoop ik iedereen op een frisse en behulpzame manier kennis te laten maken met yoga.”

Tot slot de bekende vraag: met wie zou jij wel eens aan de keukentafel willen zitten?

“Daar hoef ik niet lang over na te denken. Zet mij maar aan tafel met de nieuwe minister van Volksgezondheid. Ik vind dat we veel meer kunnen doen voor onze gezondheid voordat we ziek worden. Yoga kan hier een grote rol in spelen, niet alleen om ziektes te voorkomen, maar ook als aanvulling op andere behandelingen en zelfs om te helpen genezen. Daarom zeg ik: yoga (therapie) hoort in de basisverzekering. Het helpt ons gezonder oud worden en we besparen er zelfs geld mee.”

Paspoort
Naam: Marlies Tobias
Leeftijd: 50 jaar
Bedrijf: Yoga Academy You Are The Buddha
Gevestigd: Breda
Functie: Eigenaar
Burgerlijke staat: Gehuwd met Martin
Kinderen: Moeder van Harm (21), Florian (19) en Tycho (17)
Hobby’s:  “Ik vind het heerlijk om met mijn twee honden buiten te zijn. Daarnaast heb ik een passie voor reizen.”